Jurnal românesc 06.04.2017

jurnal românesc 06.04.2017 Bulgaria şi România au rămas şi în 2016 ţările din UE cu cea mai ieftină mână de lucru. Potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat, costurile orare pentru mâna de lucru au fost de 4,4 euro în Bulgaria şi de 5,5 euro în România.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa că şeful statului Klaus Iohannis va avea o abordare "mai incisivă" la nivelul Consiliului European pentru a apăra drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie. Declaraţia a fost făcută, miercuri, ziua în care Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care sunt prezentate în mod oficial principiile şi priorităţile în negocierile legate de ieşirea Marii Britanii din UE. Principala prevedere este aplicarea unui tratament echitabil faţă de cetăţenii comunitari din Regatul Unit, concomitent cu protejarea drepturilor britanicilor care trăiesc în ţările UE. De asemenea, rezoluţia prevede ca, până la oficializarea Brexit-ului, Regatul Unit să aplice cele patru libertăţi europene fundamentale - libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor. PE are un rol determinant în ce priveşte Brexit-ul, în special prin votul asupra acordului final.


Bulgaria şi România au rămas şi în 2016 ţările din UE cu cea mai ieftină mână de lucru. Potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat, costurile orare pentru mâna de lucru au fost de 4,4 euro în Bulgaria şi de 5,5 euro în România. La polul opus se află Danemarca, unde costurile se ridică la 42 de euro. Media în UE a fost de 25,4 euro, iar în zona euro de 29,8 euro.Pe sectoare de activitate, în Uniune costul orar este de 26,6 euro în industrie, de 25,8 euro în servicii si de 23,3 euro în constructii. În cazul României, acest cost este de 5,1 euro în industrie, de 6 euro în servicii si de 4,3 euro în construcţii.În costul forţei de muncă sunt cuprinse salariile, dar şi alte cheltuieli, precum contribuţiile sociale. La nivelul Uniunii Europene, costurile cu aceste cheltuieli se ridică la 23,9%, iar în România la 19,9%.


Executivul a luat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii instanţelor. Guvernul a hotărât să împrumute de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 60 de milioane de euro pentru a îmbunătăţi serviciile judiciare. Banii vor fi folosiţi pentru a reabilita şi extinde sediile instanţelor şi pentru a remedia infrastructura IT a parchetelor din ţară.


Poliţia română de frontieră a anunţat că întăreşte, din 7 aprilie, controalele la intrarea şi ieşirea din ţară. Toate persoanele care trec graniţa vor fi verificate în baze de date naţionale şi internaţionale, astfel că se prefigurează o creştere a timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră. Potrivit unui comunicat remis presei, vineri intră în vigoare o modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptată de Parlamentul European şi Consiliul Europei, menită să ducă la îmbunătăţirea securităţii UE şi a cetăţenilor acesteia. Poliţia română de frontieră afirmă că a luat toate măsurile pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ şi că a depus toate eforturile pentru a asigura un echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.


Parohia ortodoxă românească "Naşterea Domnului" din München şi Protopopiatul Ortodox Român al Bavariei organizează, vineri, conferinţa cu titlul "Teologia picturii Părintelui Arsenie Boca" în Biserica Sf. Willibrord. Invitatul evenimentului este prof. dr. Simion Todoran, ucenic al Părintelui Arsenie. Conferinţa va fi precedată de slujba Sf. Maslu, săvârşită de Prea Sfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, parohul Alexandru Nan, protopop al Bavariei, şi alţi preoţi din Germania şi Austria.


Jurnalistul britanic Charlie Ottley promovează ţara noastră într-un nou documentar. Flavours of Romania va surprinde de această dată, pe lângă peisajele spectaculoase, tot ceea ce ţine de tradiţie - oameni, mâncare, mod de viaţă - în opt episoade. Inedit este faptul că el va străbate România pe motocicletă. Noul documentar vine după seria de succes Wild Carpathia prin care jurnalistul britanic a făcut România cunoscută în toate colţurile lumii. Flavours of Romania va fi gata la sfârşitul anului, iar prima oprire va fi Oltenia. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-04-06 12:11:00
Vizualizari: 317
TiparesteTipareste