Noi reglementări privind trecerea frontierei

noi reglementări privind trecerea frontierei Din 7 aprilie, UE întăreşte controalele la frontierele sale externe pentru a îmbunătăţi securitătea Uniunii şi a cetăţenilor săi. Care sunt noile reguli privind trecrea frontierei?

În Uniunea Europeană au intrat în vigoare, din 7 aprilie, noi reglementări privind controalele sistematice şi aprofundate la frontierele externe ale Uniunii, menite să ducă la îmbunătăţirea securităţii UE şi a cetăţenilor săi  De vineri, statele membre, inclusiv România, au obligaţia să efectueze controale la graniţe consultând bazele de date relevante pentru a verifica dacă persoanele care trec frontiera reprezintă un pericol pentru ordinea publică sau securitatea internă.

 

Propus de CE la o lună după atentatele de la Paris din noiembrie 2015, noul regulament a făcut obiectul unei negocieri între statele membre si Parlamentul European. Acesta a fost apoi adoptat de Legislativul comunitar şi Consiliul Europei. Prevederile sale se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime şi terestre), atât la intrare, cât şi la ieşire, precum şi pentru frontierele interne ale ţărilor UE pentru care nu s-a luat încă decizia eliminării controalelor la frontierele lor interne. Până în prezent, doar cetăţenii unor ţări terţe (din afara UE) erau vizaţi de aceste verificări, care începând cu 7 aprilie s-au extins şi asupra cetăţenilor comunitari, care nu erau supuşi decât la o simplă verificare a documentelor lor de identitate.

 

Noile reguli intră în vigoare pentru toate statele care aplică codul Schengen în materie de controale la frontiere, cu excepţia Regatului Unit şi Irlandei Poliţia română de frontieră a anunţat că întăreşte controalele la intrarea şi ieşirea din ţară..

 

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei de frontieră, Alexandra Popescu, a dat detalii la Radio România: “Bazele de date în care se vor efectua verificări includ sistemul de informaţii Schengen, baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute, precum şi bazele de date naţionale. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătăţirii securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor acesteia”.

 

Din cauza verificărilor sistematice care vor fi făcute, dar şi pentru că se apropie vacanţa de Paşte şi traficul de pasageri se va mări, se estimează că va creşte timpul de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor. Poliţia română de frontieră afirmă că a luat toate măsurile pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ şi că a depus toate eforturile pentru a asigura un echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

 

De asemenea, la graniţele interne ale României, în baza acordurilor bilaterale şi a reglementărilor europene, verificările se efectuează, în comun, cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine membre UE, Ungaria şi Bulgaria. Poliţia de frontieră aminteşte că este disponibilă o aplicaţie online, disponibilă pe pagina de internet politiadefrontiera.ro. prin care călătorii pot afla cu aproximaţie în câte minute pot trece prin unul din punctele de frontieră rutieră.


www.rri.ro
Publicat: 2017-04-07 12:35:00
Vizualizari: 518
TiparesteTipareste