Români în lume - 11.04.2017

români în lume - 11.04.2017	Filmul "Prima noapte", scris şi regizat de Andrei Tănase, a câştigat marele premiu al Competiţiei naţionale la cea de a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest.

Filmul "Prima noapte", scris şi regizat de Andrei Tănase, a câştigat marele premiu al Competiţiei naţionale la cea de a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest. Regizorul dezvăluie cu multă sensibilitate fragilitatea identităţii masculine în procesul maturizării şi aruncă, din când în când, un ochi la un mediu social anume. Un film care surprinde autentic un moment. Un film care rămâne cu tine", se arată în argumentul juriului Filmfest Dresden. Pelicula îi are în distribuţie pe Alfredo Minea şi Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu şi Elvira Deatcu. Filmul a concurat, în 2016, şi pentru trofeul acordat celui mai bun scurtmetraj la secţiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneţia.

 

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir de la Istanbul continuă seria evenimentelor închinate marilor personalităţi şi propune o seară dedicată lui Dinu Lipatti, la 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului român. Pianistul Toma Popovici va susţine un recital,miercuri,  la Centrul Cultural Yeldeğirmeni din Istanbul. Programul include piesele: Dinu Lipatti - Sonatina pentru mâna stângă şi Nocturnă. Frederic Chopin - Sonata a III-a, Beethoven, Sonata in re major. Pianistul Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi, în prezent, lector universitar al aceleiaşi universităţi. El a obţinut premii la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Cele mai importante sunt premiul întâi al concursului internaţional „Dinu Lipatti”, Bucureşti din 1997, premiul întâi la concursul internaţional Waki - Osaka, Japonia, 1996, premiul întâi la „Ann and Aaron Richmond Competition”, Boston, 2001. Toma Popovici a colaborat cu orchestre prestigioase precum  Boston Pops Orchestra sau Boston University Symphony Orchestra.

 

Vernisajul expoziţiei de grafică „Folk Ink” de Rada Niţă, curator Andreea Pocol, va avea loc, joi, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Expozitia, care poate fi vizitată până pe 28 aprilie,  prezintă o serie de gravuri realizate în tehnicile acvaforte, acvatină şi ac rece, între anii 2011–2017. Cele mai recente constituie parţial şi subiectul tezei sale de doctorat. Gravurile prezintă elemente culturale şi decorative specifice atât pentru folclorul românesc şi cel slav, cât şi pentru manuscrisele iluminate şi arhitectura gotică a burgurilor medievale. Rada Niţă, născută în 1989 la Cluj-Napoca, a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, cu licenţă în 2011, masterat în 2013 şi doctorat în 2017. A participat la expoziţii colective în Belgia, Polonia, Rusia, Bulgaria, Italia, Portugalia, Romania, Cehia, Serbia şi Lituania.

 

Cercetătoarele Măriuca Stanciu şi Mirela Stermin au selectat o suită de lucrări de desen şi grafică aflate în patrimoniul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române pentru o expoziţie care va fi deschisă la sediul ICR de la Lisabona, între 12 aprilie şi 12 mai. Dintre autori amintim Victor Brauner, Jacques Hérold, Marcel Iancu, Iosif Iser, Corneliu Michăilescu, Paul Păun, Miliţa Pătraşcu, Iosif Ross. Expoziţia conţine şi 35 panouri menite să familiarizeze publicul portughez cu fenomenul plastic românesc, cunoscut generic drept avangardă. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-04-11 12:12:00
Vizualizari: 268
TiparesteTipareste