Usturoiul de Copălău

usturoiul de copălău Autorităţile vor să înregistreze 'Usturoiul de Copălău' ca produs cu indicaţie geografică protejată în UE

Autorităţile locale din comuna Copălău, judeţul Botoşani, au demarat procedurile pentru înregistrarea usturoiului cultivat în localitate, ca produs cu indicaţie geografică protejată. Potrivit primarului comunei, Ciprian Ivanov, usturoiul produs de localnicii din Copălău este unic în Europa prin proprietăţile sale şi, din acest motiv, trebuie protejat la nivelul Uniunii Europene. Acest tip de usturoi are calităţi foarte bune în gastronomie, dar şi terapeutice, unicitatea sa fiind dată de solul din zonă şi de seminţele folosite.

 

Localnicii susţin că usturoiul de Copălău este 100% ecologic şi se plâng de faptul că piaţa este invadată de usturoi din import, de calitate slabă şi la preţul foarte mici. O treime dintre localnici se ocupă cu producerea şi comercializarea usturoiului, această cultură constituind pentru mulţi şi unica sursă de venit, relatează Agerpres, citându-l pe primarul localităţii. La Copălău se organizează de multă vreme şi o sărbătoare dedicată usturoiului, care a fost reluată, în 2015 şi 2016, după o pauză de mulţi ani.

 

În prezent, România deţine trei produse cu certificarea Indicaţie Geografică Protejată: Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu şi, mai recent, Novacul Afumat din Ţara Bârsei. Iar Telemeaua de Ibăneşti a primit certificarea Denumire de Origine Protejată.

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-04-11 15:53:00
Vizualizari: 709
TiparesteTipareste