Legea graţierii, dezbateri şi sancţiuni

legea graţierii, dezbateri şi sancţiuni Se înmulţesc vocile care spun că proiectul de lege privind graţierea nu rezolvă problemele din penitenciarele româneşti, repetat amendate de CEDO.

De la începutul acestui an, tema graţierii a dominat dezbaterile publice de la Bucureşti mai abitir decât pasiunile durabile ale românilor, mondenităţile şi fotbalul. 


Încă din iarnă, pretenţia Guvernului PSD-ALDE, abia învestit, că va rezolva printr-o masivă graţiere colectivă, decisă prin ordonanţă de urgenţă, problema suprapopulării penitenciarelor a iritat societatea civilă şi a scos în stradă sute de mii de protestatari. Manifestaţiile, dublate de criticile opoziţiei de dreapta, ale presei şi ale partenerilor externi ai României, au convins Executivul să renunţe la ordonanţă, şi pe iniţiatorul acesteia, impopularul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, să demisioneze. 


Cum, însă, închisorile rămân tot ticsite, iar CEDO a amendat în mod repetat România pentru condiţiile precare în care trăiesc deţinuţii, tema graţierii a fost pasată Parlamentului. Aprinse, dar sterile, dezbaterile pe marginea proiectului de lege iniţiat de Guvern nu s-au soldat, până acum, decât cu o nouă demisie rituală, a preşedintelui Comisiei juridice de la Senat, social-democratul Şerban Nicolae. 


Costisitoare pentru imaginea deja grav afectată a partidului, perseverenţa acestuia de a include faptele de corupţie printre infracţiunile graţiabile l-a iritat chiar pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care a dispus înlocuirea lui Nicolae şi de la şefia comisiei, şi din fruntea grupului senatorial social-democrat. 


Proaspătul demis susţine că proiectul de lege, aşa cum l-au adoptat colegii săi jurişti din Senat, este total ineficient, pentru că nu rezolvă problema supraaglomerării penitenciarelor, nu răspunde niciunei nevoi a societăţii şi nici obligaţiilor României faţă de CEDO. Potrivit lui Nicolae, doar 1.032 de persoane vor beneficia de prevederile acesteia. 


În spaţiul lăsat liber de Nicolae a irupt, miercuri, fostul şef al statului, actualul senator PMP, Traian Băsescu, care a declarat că PSD şi Dragnea s-au dezis de problema graţierii şi acest fapt îi va permite lui să o susţină de pe poziţii independente. România, mai spune Băsescu, are nevoie de o amplă graţiere, iar cea promovată de stânga va avea ca efect eliberarea a doar 433 de oameni şi reducerea pedepselor pentru alţi numai 589. Dezlănţuit, fostul preşedinte îl acuză pe Dragnea că "vrea să-şi elibereze omologii", şi detaliază: "cei care au furat din case, care au violat domicilii, care au furat din curtea vecinului, fură din genţi şi poşetele femeilor din autobuze, care fură din societăţi comerciale". Băsescu, în schimb, promite să-şi asume cauza eliberării medicilor, profesorilor, funcţionarilor, deci a deţinuţilor pe care îi numeşte "cu pregătire superioară", ajunşi la puşcărie pentru fapte de corupţie, precum luarea de mită. 


Şi astfel, afirmă comentatorii, după ce a pretins că lupta anticorupţie a fost dimensiunea fundamentală a mandatelor sale prezidenţiale, Băsescu îşi rupe testamentul politic, îşi neagă posteritatea şi le induce suporterilor săi regretul tardiv că l-au votat de căte ori a candidat. www.rri.ro
Publicat: 2017-05-11 12:50:00
Vizualizari: 649
TiparesteTipareste