O nouă specie de cuc în România

o nouă specie de cuc în românia În fauna din România a apărut o nouă specie de pasăre. Este vorba despre cucul pestriţ care a fost observat pentru prima dată la noi în ţară de un grup de turişti germani în urmă cu câteva zile.

În fauna din România a apărut o nouă specie de pasăre. Este vorba despre cucul pestriţ care a fost observat pentru prima dată la noi în ţară de un grup de turişti germani  în urmă cu câteva zile. Aceştia practicau birdwatching-ul în Dobrogea. Cucul pestriţ este o pasăre specifică zonei mediteraneene. Preferă zonele deschise cu tufişuri şi pâlcuri de vegetaţie.

Preferă mai ales cuiburile de coţofană, cărora masculii le distrag atenţia, în timp ce femela îşi depune ouăle în cuibul lor. Spre deosebire de cuc, puii cucului pestriţ nu aruncă din cuib ouăle speciei gazdă, dar cerşesc hrană mult mai zgomotos şi au prioritate la hrănire.

 

De asemenea, puii de cuc pestriţ sunt şi apărători ai cuibului gazdă: specia secretă o substanţă urât mirositoare care alungă pisicile şi alţi prădători de la cuib. Cucul pestriţ este mai mare decât cucul pe care îl ştim toţi, atinge 39 de centimetri în lungime, şi are un moţ care îl evidenţiază clar. Are corpul de culoare cenuşiu cu pete mai deschise, iar pieptul albicios.  

 

Sunetul pe care îl emite seamănă foarte bine cu sunetul emis de un juvenil de ciocănitoare, nu cu clasicul „cu-cu” emis de specia comună din România – Cuculus canorus. Migraţia spre Africa are loc în lunile iulie şi august. Anul trecut, pasărea a fost semnalată şi în partea bulgară a Dobrogei.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-05-11 15:58:00
Vizualizari: 3466
TiparesteTipareste