Puricei

puricei Se poate considera că puriceii reprezintă un preparat tradiţional, fără a putea fi identificat însă ca un preparat specific gastronomiei vreunei regiuni sau provincii istorice a României.

Se poate considera că puriceii reprezintă un preparat tradiţional, fără a putea fi identificat însă ca un preparat specific gastronomiei vreunei regiuni sau provincii istorice a României. Are la bază o improvizaţie prin care altădată erau valorificate în principal resturi de mămăligă rămase de la o masă precedentă, deci se poate considera că a fost inventată în zone rurale sărace.

            

Reţetele actuale de puricei sunt însă diferite, la fel ca şi ingredientele. În varianta cea mai rapidă şi cu ingrediente mai puţine, este un amestec de mămăligă şi brânză, iar în variantele sub denumirea de puricei boiereşti, pe lista ingredientelor se află jumări, cârnaţi şi carne.

            

În primul rând, trebuie preparată o mămăligă mai vârtoasă, pe care o lăsăm să se răcească. Pentru a respecta tradiţia, mămăliga poate fi preparată cu o zi înainte. Mămăliga trebuie sfărâmată cu o furculiţă şi apoi pusă într-o tigaie sau într-un vas cu ulei încins sau în care am topit nişte untură. Mămăliga trebuie amestecată permanent până când începe să îşi schimbe culoarea. Se adaugă apoi telemea dată pe răzătoare sau brânză de burduf, sfărâmată tot cu furculiţa şi omogenizăm. În acest amestec de mămăligă şi brânză pot fi incluse şi două ouă bătute.


Dacă vom încerca să obţinem aşa-numiţii puricei boiereşti, atunci în tigaia cu ulei încins punem mai întâi cârnaţi, tăiaţi rondele, pe care îi rumenim, carne din friptură şi jumări. Adăugăm mămăliga fărâmiţată şi amestecăm, iar apoi telemeaua sau brânza de burduf. Se poate condimenta cu puţin piper şi potrivi cu sare după gust. Puriceii pot fi serviţi imediat, alături de un pahar de tărie sau de vin.


www.rri.ro
Publicat: 2017-05-13 11:00:00
Vizualizari: 1473
TiparesteTipareste