Jurnal românesc - 17.05.2017

jurnal românesc - 17.05.2017 Programul RePatriot ajunge în zilele următoare la Oslo şi în Bergen. Proiectul îşi propune încurajarea repatrierii prin antreprenoriat a românilor din diaspora pentru dezvoltarea economiei româneşti

Programul RePatriot ajunge în zilele următoare la Oslo şi în Bergen. Proiectul, care îşi propune încurajarea repatrierii prin antreprenoriat a românilor din diaspora pentru dezvoltarea economiei româneşti, crearea de noi locuri de muncă şi crearea unor reţele de afaceri transnaţionale, continuă seria de întâlniri lansate în urmă cu doi ani în Europa, cu întâlnirile dintre întreprinzătorii români din Norvegia, aparţinând comunităţilor din Oslo şi din Bergen, pe 19, respectiv, 20 mai. La conferinţe vor fi promovate oportunităţile de a face business în ţară, vor fi discutate deschis problemele existente şi vor fi prezentate exemple de succes ale antreprenorilor din România care au reuşit să construiască business-uri sănătoase şi corecte. Potrivit organizatorilor, mesajul RePatriot a ajuns la peste 7 milioane de utilizatori din reţelele sociale. În cei doi ani, au avut loc întâlniri cu peste 3.000 de români din Italia, Grecia, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franţa, România şi Statele Unite.


Camera Deputaţilor a aprobat în unanimitate, ca for decizional, instituirea datei de 14 mai ca Zi naţională de cinstire a martirilor români din temniţele comuniste. Proiectul a fost iniţiat de liberali. Deputaţii au subliniat, în expunerea de motive, că marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temniţele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestaţi de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alţi mulţi români care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini. În noaptea de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10.000 de tineri anchetaţi ulterior, condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea.


Joi, 18 mai, la Facultatea de Litere a Universităţii din Lisabona va avea loc cea de-a şasea ediţie a Conferinţei dedicate studiilor româneşti. În 2017, tema propusă este "Traducerea intersemiotică: traducere sau transducere?", iar invitatul special al evenimentului este prof. dr. Emil Ionescu, Decanul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, care va susţine o prelegere cu titlul "Globalizare lingvistică şi identitate naţională". Pe tot parcursul anului, Ambasada României la Lisabona, în colaborare cu ICR, celebrează împlinirea a 100 de ani de relaţii oficiale diplomatice între cele două ţări, unul din domeniile de creativitate românească ce vor fi prezentate publicului portughez în cadrul acestui proiect anual maraton fiind dedicat lingvisticii româneşti. Astfel, în cadrul evenimentului de la Universitatea din Lisabona, lectorul de limba română din cadrul instituţiei, Roxana Ciolăneanu, va susţine prelegerea "100 de ani de semiotică românească", punând accentul pe personalităţi precum Eugen Coşeriu, Emanuel Vasiliu şi Solomon Marcus.


Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului organizează ediţia 2017 a Programului de Tabere "ARC", destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni. Acesta va fi organizat în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea, în perioada 27 Iunie - 8 August 2017 şi Oglinzi, judeţul Neamţ, în perioada 26 Iunie - Iulie 2017, în serii consecutive de câte şapte zile. Programul va reuni 2000 de elevi şi tineri români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora. Activităţile organizate în cadrul programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, stimularea spiritului de competiţie în rândul tinerilor români de pretutindeni, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.


www.rri.ro
Publicat: 2017-05-17 12:00:00
Vizualizari: 644
TiparesteTipareste