Ostropel de pui

ostropel de pui Ostropelul de pui este o mâncare tradiţională a bucătăriei româneşti, putând fi preparată într-un timp scurt şi fără a folosi prea multe ingrediente.

Ostropelul de pui este o mâncare tradiţională a bucătăriei româneşti, putând fi preparată într-un timp scurt şi fără a folosi prea multe ingrediente. Poate fi preparat atât în bucătărie, cât şi în aer liber, într-o oală de lut pusă deasupra jarului, aşa cum făceau altădată oameni aflaţi la muncile câmpului, departe de gospodării.


Avem nevoie de un pui, de câteva pulpe de pui sau de partea inferioară a pulpelor de pui, de două cepe, de câţiva căţei de usturoi, de câteva roşii sau de suc de roşii, de ulei, de puţin vin alb, o foaie de dafin, piper, cimbru, o legătură de pătrunjel şi sare. Puiul trebuie tranşat în bucăţi potrivit de mari pe care le spălăm, le scurgem de apă şi apoi le rumenim în ulei într-o tigaie sau într-un ceaun. Tot în ulei călim uşor ceapa, tăiată solzişori şi apoi adăugăm roşiile tăiate cubuleţe sau sucul de roşii, un fir de cimbru, o foaie de dafin şi câteva boabe de piper. 


Într-un vas punem ceapa călită amestecată cu roşii şi cu celelalte ingrediente, precum şi carnea de pui rumenită. Adăugăm apă sau, eventual, un pahar cu vin şi lăsăm să fiarbă înăbuşit, la foc mic, până ce sosul scade. Spre final punem şi câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, frunze tocate de pătrunjel şi sare după gust. Ostropelul poate fi preparat atât pe foc, cât şi în cuptor, cea de a doua variantă semănând oarecum cu modul de preparare tradiţional, în oala de lut, pusă pe jar. Se serveşte împreună cu o porţie de mămăligă şi cu murături.


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-03 12:35:00
Vizualizari: 985
TiparesteTipareste