Despre legea salarizarii unitare

despre legea salarizarii unitare Majorarea salariilor în sistemele de Sănătate şi de Educaţie din România ar urma să fie amânată cu două luni faţă de varianta iniţială a proiectului legii salarizării unitare.

În urma unor dezbateri aprinse, controversatul proiect al legii salarizarii unitare asumat de Guvernul de stânga de la Bucureşti a primit, în cele din urmă, undă verde. Dubii asupra proiectului apăruseră după ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că nu vor mai fi aplicate majorări salariale de la 1 iulie, aşa cum era preconizat, ci abia de la 1 ianuarie anul viitor, pentru toţi bugetarii. Ea a explicat că au fost foarte multe amendamente acceptate în Parlament, care ar fi dus la depăşirea sumei de 32 de miliarde de lei, prevăzută, în acest sens, pentru perioada 2017-2022.

 

Faţă de varianta iniţială a proiectului, majorarea salariilor în sistemele de Sănătate şi de Educaţie din România este amânată. Astfel, medicii, asistentele sau profesorii vor primi integral majorările promise din martie 2018 şi nu de la 1 ianuarie. Numai cu această amânare, legea salarizării unitare putea fi susţinută financiar - a explicat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Au fost aduse şi alte modificări proiectului legii salarizarii unitare. Printre acestea se numără acordarea unui spor de 10 procente pentru cadrele didactice, pentru suprasolicitare neuropsihiatrică, si un spor de 55 de procente pentru funcţionarii care gestionează fondurile europene.

 

În schimb, a fost eliminat sporul de 40% pentru personalul militar, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, care trebuie să asigure intervenţia după orele de program. Deşi se încadrează la categoria bugetari, demnitarii şi aleşii vor beneficia de creşteri ale salariilor de la 1 iulie, anul acesta. Ministrul Muncii explică: “Este vorba de 15% pe care i-a obţinut ca majorare educaţia, 15% sănătatea, 20% administraţia locală, luna trecută iarăşi au fost 20% agenţiile de mediu, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Protecţia Consumatorilor.”

 

Luaţi prin surprindere şi nemultumiţi de anunţul privind amânarile salariale, sindicaliştii de la Confederaţia Cartel Alfa solicită ca acestea să se aplice pentru toţi bugetarii. La rândul său, principalul partid de opoziţie, PNL, a criticat proiectul de lege privind salarizarea unitară, acuzând guvernul şi majoritatea PSD-ALDE de incoerenţă. Tot din opoziţie, USR sustine că acest proiect nemulţumeşte toate categoriile de bugetari şi a cerut demisia Olguţei Vasilescu din funcţia de ministru al Muncii.


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-07 12:50:00
Vizualizari: 893
TiparesteTipareste