Retrospetiva săptămânii 04.06 - 10.06.2017

retrospetiva săptămânii 04.06 - 10.06.2017 Preşedintele României, Klaus Iohannis, în vizită la Casa Albă / Vizita de lucru la Paris a premierului României, Sorin Grindeanu / Legea salarizarii unitare, adoptată în Camera Deputaţilor de la Bucureşti / Teatru şi film în Transilvania

Preşedintele României, Klaus Iohannis, în vizită la Casa Albă 

Săptămâna politică a fost dominată de vizita de cinci zile în Statele Unite ale Americii a preşedintelui României, Klaus Iohannis. El este primul şef de stat din Europa Centrală şi de Est primit de liderul la Casa Albă, Donald Trump, de la preluarea mandatului. Punctul central al intregii vizite a fost consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România, în contextul în care se împlinesc 20 de ani de la lansarea sa. Securitatea şi apărarea reprezintă o componentă cheie a Parteneriatului Strategic, a spus preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia unei dezbateri găzduită, la Washington, de Fundaţia Heritage, un centru prestigios de analiză şi strategie de politică externă. El a amintit că România a alocat 2% din PIB Apărării, ceea ce o face a 6-a ţară membră NATO care alocă un procent important pentru securitate. Menţionând provocările curente din mediul de securitate internaţional şi regional, şeful statului român a indicat necesitatea unei abordări strategice şi coerente, dublate de imperativul păstrării unităţii, atât în interiorul UE, cât şi în relaţia UE - Statele Unite. El a evidenţiat importanţa deosebită a dimensiunii economice a relaţiilor bilaterale româno-americane, precum şi a celor interumane si a atras atenţia că includerea României în Programul Visa Waver, aşteptată de toţi românii, ar reprezenta un catalizator pentru stimularea acestor paliere. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanţii comunităţii de români din Statele Unite, preşedintele Iohannis a exprimat aprecierea pentru modul în care aceştia s-au integrat cu succes în societatea americană, prin muncă, talent şi onestitate, contribuind considerabil la economia americană şi la întărirea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.


Vizita de lucru la Paris a premierului României, Sorin Grindeanu

Premierul României, Sorin Grindeanu, a făcut, în această săptămână, o vizită de două zile la Paris, unde s-a întâlnit cu omologul sau francez  Édouard Philippe. Discutiile au vizat sprijinul Franţei pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. De asemenea, agenda a cuprins discuţii despre Parteneriatul Strategic care leagă cele două ţări şi consolidarea UE, după Brexit. Sorin Grindeanu: "Am mulţumit pentru sprijinul pe care Franţa ni-l dă pentru atingerea obiectivului de a deveni membru OCDE şi apreciem acest sprijin, un sprijin pe care Franţa l-a dat României pe parcursul istoriei. Au fost tot timpul alături de noi şi când am dorit, ca să dau cateva exemple, să devenim membri NATO, şi când am devenit membri ai UE. E ţara care susţine aderarea Romaniei la OCDE." La Paris, premierul Grindeanu a participat la ceremonia de aderare a României la Agenţia pentru Energie Nucleară, unde a afirmat că integrarea în acest organism reprezintă un pas important înainte pentru sectorul nuclear al ţării. Această aderare este şi o oportunitate pentru experţii români de a se alătura elitei experţilor internaţionali din ţările care deţin cele mai înalte standarde în domeniul energiei nucleare, a mai spus Sorin Grindeanu.


Legea salarizarii unitare, adoptată în Camera Deputaţilor de la Bucureşti

Proiectul legii salarizării bugetarilor, promovat de Guvernul de stânga de la Bucureşti, a fost adoptat în Camera Deputaţilor. În următorii patru ani, bugetarii au urma să primească în medie 56% în plus la salarii, un efort bugetar total de 32 de miliarde de lei (7 miliarde de euro) prin care autorităţile încearcă să crească nivelul de trai al angajaţilor de la stat. În forma aprobată, legea prevede că, de la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă. Ministerul Finanţelor a dat asigurări că efortul bugetar este sustenabil. Proiectul legii salarizării unitare a provocat deja nemulţumirea unor categorii de bugetari. Angajaţii din administraţie, de la Protecţia Copilului şi poliţiştii locali au protestat, săptămâna trecută, în Bucureşti şi în mai multe oraşe. Sunt nemulţumiri şi ale sindicatelor din educaţie, din cauza amânării creşterilor salariale.


Teatru şi film în Transilvania

Vineri s-a deschis o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, unul de prim rang la nivel internaţional. Aproape 70 de mii de spectatori sunt asteptati sa urmăreasca, timp de 10 zile, peste 500 de reprezentatii şi evenimente. Tot oraşul Sibiu, dar şi o parte din judeţ se vor transforma în spaţii de joc, pe durata festivalului, care va reuni peste 3 mii de artişti şi invitaţi. Festivalul de la Sibiu este recunoscut pentru atenţia pe care o acordă spectacolelor de stradă. Tot în Transilvania, de aceasta data la Cluj-Napoca, continuă, până pe 11 iunie, a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF 2017. Vineri a avut loc proiecţia specială a filmului "Afacerea Pigot", din 1981, în prezenţa regizorului şi actorului principal, starul francez Alain Delon. Invitat special la Cluj, el va primi premiul pentru întreaga cariera. În vârstă de 81 de ani, Delon împlineşte 6 decenii de la debutul în cinematografie. Peste 1200 de invitaţi români şi străini participă la proiecţiile, concertele, atelierele, dezbaterile şi lansările celui mai mare festival românesc de profil, la care Radio România este partener media. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-10 07:00:00
Vizualizari: 844
TiparesteTipareste