Căluşarii au intrat în Cartea Recordurilor

căluşarii au intrat în cartea recordurilor În prima săptămână de după Rusalii, municipiul Slatina a redevenit capitala dansului popular.

In prima săptămână de după Rusalii, municipiul Slatina  a redevenit capitala dansului popular. Aici s-a desfăşurat Festivalului Naţional ”Căluşul Românesc”  iar organizatorii au reuşit să introducă oraşul în Cartea Recordurilor, pentru a doua oară. Peste 1.050 de căluşari au jucat căluşul, miercuri seara, pe esplanada din centrul Slatinei. La manifestările din acest an au participat peste 2.500 de copii din 15 judeţe şi din peste 50 de localităţi din judeţul Olt. Reprezentantul Asociaţiei ”Cartea Recordurilor” România, Augustin Neagoe, a fost cel care a confirmat atingerea unui nou record naţional privind numărul de persoane care au jucat căluşul, simultan.

 

Concursul de căluş de la Slatina a ajuns în acest an la a XIX-a ediţie, iar anul trecut, în premieră, 300 de participanţi au dansat căluşul sincron, pe esplanada din centrul civic al municipiului.

Căluşul este o tradiţie care se păstrează încă în judeţul Olt şi a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Costumele căluşarilor sunt albe, împodobite cu beţe colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele şi panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a căluşarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante şi un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de căluşari tot timpul jocului. Prima ediţie a acestui festival a avut loc în 1998, când au participat 250 de persoane.

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-09 15:50:00
Vizualizari: 857
TiparesteTipareste