Jurnal românesc - 09.06.2017

jurnal românesc - 09.06.2017	În perioada 6 - 8 iunie, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a efectuat o vizită la Bruxelles. Cu acest prilej, oficialul român a avut întrevederi cu reprezentaţii mediului asociativ din Belgia.

În perioada 6 - 8 iunie, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a efectuat o vizită la Bruxelles. Cu acest prilej, oficialul român a avut întrevederi cu reprezentaţii mediului asociativ din Belgia, precum Casa de Cultură Belgo-Română, EuropaNova Bruxelles, Comunitatea Românilor din Belgia, Centrul de Expertiză Europeană sau Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti şi Studenţi Români. De asemenea, Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu exponenţi ai mediului de afaceri, membri ai mediului studenţesc şi ai clerului românesc din teritoriu, precum şi cu reprezentanţii mass-media de limba română. În acest context, MRP a lansat programul "Limba română, educaţie şi comunicare" şi în Belgia, după ce a fost lansat în Italia şi urmează în Spania. Astfel, au fost distribuite asociaţiilor româneşti manuale şi suporturi de curs în limba română pentru clasele primare, însoţite de CD-uri cu lecţii pentru predare interactivă. Totodată, ministrul a susţinut sesiuni de informare şi prezentare a obiectivelor şi prerogativelor ministerului, evidenţiind acţiunile dedicate promovării şi menţinerii limbii române, ca element identitar, în domeniul educaţiei, mass-media, precum şi în viaţa cotidiană. Discuţiile au vizat şi eforturile depuse de Guvernul de la Bucureşti prin programele dedicate reinserţiei românilor care decid să se întoarcă în ţară, precum proiectul platformă derulat de MRP - "Bursa locurilor de muncă", sau proiectul Diaspora "Start-up". Au fost prezentate liniile de finanţare, procesul şi documentaţia necesară în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin MRP, precum şi noile schimbări legislative aduse de minister, dar şi prin Strategia naţională privind relaţia cu românii de pretutindeni 2017 - 2020 şi impactul acestora asupra relaţiei dintre instituţiile statului român şi comunităţile româneşti din afara graniţelor.


Pe 24 iunie va avea loc, la Atena, Conferinţa RePatriot unde antreprenori români de succes din România şi Grecia vor discuta despre cum să valorifici oportunităţile de afaceri de acasă. În cadrul evenimentului se vor expune picturile inspirate din datinile şi obiceiurile româneşti ale lui Gabriel Grama, un pictor român foarte cunoscut în Grecia şi nu numai, şi fotografiile lui Radu Buraga, care sunt în legătură directă cu portul popular, ia românească. RePatriot este o platformă de inspiraţie şi informaţie care îşi propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunităţile din ţară. Ea construieşte instrumente de sprijin, oferă consiliere, mentorat, educaţie de afaceri. Conferinţa va reuni ca speakeri antreprenori din România şi Grecia, care vor prezenta studii de caz şi poveşti de succes, precum şi modalităţi concrete de dezvoltare a unei afaceri în ţară. În perioada 19 - 21 mai, Repatriot s-a întâlnit cu intreprinzătorii români din Norvegia, la Oslo şi Bergen.


CFR Călători a lansat, vineri, programul estival Trenurile Soarelui, în cadrul căruia peste 40 de trenuri vor asigura legături din toată ţara către staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării, până pe 10 septembrie. Zilnic, din Bucureşti spre Constanţa vor pleca 20 de trenuri, 11 dintre ele având destinaţia Mangalia, cu opriri în toate staţiunile de pe litoral. Preţul unui bilet este între 30 şi 60 de lei, însă dacă sunt cumpărate din timp, se beneficiază de reduceri între 10 şi 25%. Trenurile care circulă cu viteză sporită fără opriri intermediare între Bucureşti - Constanţa şi retur, ajung la destinaţie în aproximativ două ore. Totodată, pentru a facilita accesul turiştilor în Delta Dunării, un tren direct InterRegio va circula suplimentar pe ruta Bucureşti - Tulcea şi retur.


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-09 12:30:00
Vizualizari: 640
TiparesteTipareste