Jurnal românesc - 14.06.2017

jurnal românesc - 14.06.2017	Românii care călătoresc în interiorul Uniunii Europene şi în ţările din Spaţiul Economic European, vor plăti convorbirile, mesajele şi SMS-urile la tarife naţionale, începând cu data de 15 iunie,a anunţat ANCOM

 

Românii care călătoresc în interiorul Uniunii Europene şi în ţările din Spaţiul Economic European (SEE) vor plăti convorbirile, mesajele şi SMS-urile la tarife naţionale, începând cu data de 15 iunie, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).  De joi, minutele, SMS-urile şi datele consumate în roaming în interiorul Uniunii şi ţărilor din SEE (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) se vor scădea din resursele naţionale incluse. După epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei reţele, dar în limitele unei utilizări rezonabile. Se realizează astfel trecerea completă la "Roam like at home", sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming. 

 

Un cetăţean român a fost rănit în incidentul produs, marţi, la Munchen, acesta fiind internat la o unitate medicală din oraş şi fiind supus unei intervenţii chirurgicale la braţul stâng, a anunţat Ministerul de Externe. Potrivit MAE, Consulatul General al României la München monitorizează situaţia şi păstrează în permanenţă legătura cu autorităţile şi cu reprezentanţii spitalului în care este internat românul rănit, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară. Mai multe persoane au fost rănite, inclusiv un agent de poliţie, în urma unor împuşcături ce au avut loc într-o staţie de metrou din oraşul Munchen.

 

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a avut o întrevedere, marţi, cu reprezentanţii Congresului Românilor din Serbia. Discuţiile au vizat cererile de finanţare depuse de asociaţiile românesti din Serbia, oportunităţile de colaborare instituţională şi asociativă, precum şi derularea unor programe destinate mass-media de limba română în Serbia. Ministrul i-a invitat, din nou, pe membrii Congresului Românilor din Serbia sa participe la proiectul "Stagiu de formare pentru jurnaliştii de limbă română din Serbia". Stagiul include întrevederi cu jurnaliştii români cu expertiză pe problematica românilor de pretutindeni, întâlniri cu oficiali ai Guvernului şi Parlamentului României, dar şi vizite practice la studiourile de televiziune din Bucureşti, Craiova şi Timişoara.

 

Ambasada României la Washington a găzduit, zilele trecute, o reuniune a corpului consulilor onorifici ai României din SUA, eveniment la care au luat parte şi şefii oficiilor consulare. Scopul reuniuni a fost redefinirea obiectivelor strategice ale consulilor onorifici şi stabilirea priorităţilor lor de acţiune  pentru 2017 şi 2018. Ambasadorul român la Washington, George Maior, a subliniat  stadiul excelent al relaţiei bilaterale, cu accent pe contribuţia comunităţii româneşti în consolidarea Parteneriatului Strategic, care aniversează în 2017, 20 de ani de existenţă. El a propus înfiinţarea unei asociaţii a consulilor onorifici ai României acreditaţi în SUA, pentru a ajuta la creşterea vizibilităţii şi influenţei ţării, precum şi la o mai bună reprezentare a comunităţilor româneşti de pe teritoriul american.  Consulul onorific al României din Seattle a propus introducerea de cursuri de limba română pentru elevii de liceu, indiferent de naţionalitate, iar cel din San Francisco a pledat pentru sprijinirea iniţiativelor companiilor româneşti de IT care doresc să intre pe piaţa americană. Participanţii au analizat posibilitatea implementării acestor proiecte şi în alte state americane, în beneficiul comunităţilor locale. În prezent, în SUA funcţionează 18 consulate onorifice ale României.

 

Poliţia de Frontieră reaminteşte că în cazul minorilor cetăţeni români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reşedinţa, nu mai este necesară prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor la ieşirea din România. Referitor la condiţiile în care minorii români pot ieşi din ţară, ele sunt aceleaşi ca pentru adulţi, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate.. Aceştia pot călatori în străinătate dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi extrasul de cazier judiciar.Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal este materializat într-o declaraţie notarială, modelele fiind postate pe site-ul www.politiadefrontiera.ro. Valabilitatea  declaraţiei  pentru minori poate fi de maximum trei ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-14 12:30:00
Vizualizari: 570
TiparesteTipareste