Preparate din păstrăv afumat

preparate din păstrăv afumat Specie de peşte care trăieşte în apele de munte, curate şi bogat oxigenate, păstrăvul figurează, preparat în diferite modalităţi, în meniurile multor restaurante rafinate, dar şi în oferta multor pensiuni turistice.

 

Specie de peşte care trăieşte în apele de munte, curate şi bogat oxigenate, păstrăvul figurează, preparat în diferite modalităţi, în meniurile multor restaurante rafinate, dar şi în oferta multor pensiuni turistice. În Bucovina (provincie istorică din nordul României), există un preparat specific, "păstrăv afumat în cobză". Cobza are forma instrumentului popular asemănător unei chitare, dar este confecţionată din nuiele de răchită în care s-au pus ramuri de brad. Se spune că această cobză, în care intră 5... 6 exemplare care cântăresc în total circa un kg, a apărut din necesitatea de a transporta în bune condiţii şi de a păstra păstrăvii afumaţi timp de câteva zile, fără  a-i pune în frigider.

 

Păstrăvii sunt afumaţi la fum de lemn de brad, operaţiune în urma căreia capătă o culoare arămie. Dacă se foloseşte lemnul de fag, se spune că păstrăvii capătă un gust uşor dulceag. Cei care s-au perfecţionat în afumarea păstrăvilor folosesc şi conuri de molid, uscate şi curate pentru a da un gust uşor amărui. Înainte de a fi afumaţi, păstrăvii sunt ţinuţi, timp de 12 ore, în apă cu sare, în care se mai adaugă mai multe mirodenii, între care piper boabe şi foi de dafin. După aceea, păstrăvii sunt lăsaţi în afumătoare pentru circa 4 ore, până capătă o culoare arămie.

 

Păstrăvii afumaţi pot fi consumaţi ca atare, dar şi sub formă de salată. Pentru a obţine această salată avem nevoie de un kg de cartofi, de 3...4 păstrăvi afumaţi, de o ceapă, de un măr, de câţiva castraveţi muraţi în oţet. Fierbem cartofii în coajă, apoi îi curăţăm şi îi tăiem în rondele cu o grosime de jumătate de cm. De asemenea, tăiem castraveţii în rondele, ceapa solzişori, iar mărul în felii foarte subţiri. Îndepărtăm oasele de pe păstrăvi pentru a obţine fileul, pe care îl tăiem, de asemenea, în şuviţe subţiri. Amestecăm totul, adăugăm foarte puţin oţet sau zeamă de lămâie şi sare după gust şi, gata, am obţinut salata de păstrăv afumat. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-17 12:05:00
Vizualizari: 1009
TiparesteTipareste