Vacanţă de vară în judeţul Sibiu

vacanţă de vară în judeţul sibiu "Bun venit în Transilvania, şedere plăcută în judeţul Sibiu!". Aceasta este urarea cu care sunt întâmpinaţi turiştii la Centrul de Informare Turistică din Sibiu.

"Bun venit în Transilvania, şedere plăcută în judeţul Sibiu!". Aceasta este urarea cu care sunt întâmpinaţi turiştii la Centrul de Informare Turistică din Sibiu. Aici ei află despre toate posibilităţile, deloc puţine, de petrecere a unui vacanţe.  Muzee, evenimente culturale de talie internaţională, piste noi de bicicletă între sate străvechi, meşteşugari, gastronomie. Iată câteva dintre reperele unui sejur de neuitat.


Oraşul Sibiu are mai multe restaurante decât Amsterdam sau Istanbul, raportat la suta de mii de locuitori. Cu o populaţie de circa 150 de mii de locuitori, oraşul din sudul Transilvaniei are circa 200 de restaurante şi, conform unei recente statistici referitoare la numărul de restaurante raportate la suta de mii de locuitori, Sibiul se află înaintea multor oraşe din lume considerate ca fiind mari atracţii turistice sau centre economice şi financiare. Creşterea numărului de restaurante din Sibiu ţine cont de dezvoltarea turistică din ultimul deceniu, după ce Sibiul a devenit foarte vizibil în străinătate ca urmare a faptului că în anul 2007 a fost Capitală Culturală Europeană.


Principala vitrină a oraşului este site-ul sibiu-turism.ro, dsiponibil şi în limba engleză, spune Simina Manea, din cadrul Asociaţiei Judeţene de Turism. "Este un site care promovează diversitatea naturală şi culturală a judeţului. Suntem într-un judeţ extrem de divers, multicultural, cu munţi înalţi. Cele mai înalte vârfuri montane din România pot fi accesate din zona Sibiului, cu două rute Alpine de poveste, Transfăgărăşan şi Transalpina. Suntem în ţinutul bisericilor fortificate. Transilvania este recunoscută pentru aceste construcţii religioase care au avut rol defensiv. În judeţul Sibiu sunt 77 de biserici fortificate, dintre care două sunt înscrise în patrimoniul internaţional UNESCO. Avem zone etnografice care, din punct de evdere istoric şi cultural au particularităţi foarte puternice. Este vorba despre Mărginimea Sibiului, un ţinut pastoral, cu tradiţii încă bine ancorate în rândul comunităţii locale. Avem Ţara Oltului, zona Făgăraşului, la poalele Carpaţilor, care, de asemenea, s-a dezvoltat într-un mod specific. În jurul Ocnei Sibiului, avem Ţara Secaşelor. Aceasta era încă din perioada romană un faimos centru de extragere a sării. În momentul de faţă, pe locul fostelor mine de sare, au apărut lacuri naturale, sărate. Nu este nevoie să ştii să înoţi pentru a merge la Ocna Sibiului. Sunt extrem de benefice sănătăţii."


Rezumând toată această diversitate, era nevoie de acorduri turistice. Veţi descoperi în judeţul Sibiu multe programe turistice, care împacă cele mai diverse gusturi. Simina Manea. "Unul dintre proiecte, este acela de a dezvolta itinerarii culturale tematice, tocmai pentru a pune în valoare fiecare ţinut, cu particularităţile sale. De aceea, la Mărginimea Sibiului invităm călătorii pe Drumul Brânzei. Printr-o colaborare internaţională, am creat şi un drum al transhumanţei. Acesta se parcurge de către turişti pe jos sau pe bicicletă. Dar sunt bucle întregi care pot fi parcurse şi cu maşina. Pentru zona montană a munţilor Făgăraş, am dezvoltat un program care se numeşte "Sportiv în munţii Făgăraş". Este o zonă care poate fi descoperită de către cei care au o condiie fizică mai bună. Este o zonă spectaculoasă. Dincolo de Transfăgărăşan şi de lacurile glaciare, parcurgerea crestei Făgăraşilor şi toată perspectiva care se deschide înspre Ţara Românească şi înspre Transilvania este absolut fascinantă. Cred că fiecare european ar trebui să străbată la un moment dat această zonă a Carpaţilor din România."


Valea Hârtibaciului este o altă zonă de poveste din judeţul Sibiu. O zonă în care se practică o agricultură tradiţională, care este mărginită de râul Olt şi de un drum care face legătura între Sibiu şi cetatea medievală Sighişoara. Simina Manea, din cadrul Asociaţiei Judeţene de Turism. "Este o zonă în care agricultura tradiţională a permis păstrarea unui peisaj mozaicat, cu o floră diversă şi unde păsările sunt ca la ele acasă, fiindcă populaţia de acolo are o grijă deosebită faţă de mediul înconjurător. Noi am creat acolo un traseu turistic intitulat "Drumul naturii" şi încercăm să punem în prim plan pensiuni ecoturistice. Aici există pensiuni certificate în acest sens. Recomandăm, tototdată, o fermă-şcoală pentru copii, în care aceştia interacţionează cu lumea animalelor şi practică activităţi în aer liber, într-un mediu foarte frumos. Este o regiune pe care dorim să o dezvoltăm cu sprijinul comunităţii locale, dar şi cu ajutorul oaspeţilor, fiindcă aici se instalează foarte mulţi străini. Aici avem un patrimoniu impresonant, moştenit de la saşi, cu nişte case conservate foarte bine. Acestea sunt preluate de tineri din afara României, care se stabilesc aici. Au venit elveţieni, germani, italieni."


Comunitatea bicicliştilor din Sibiu a devenit tot mai mare şi mai puternică, iar mersul pe bicicletă a fost promovat intensiv aici atât pentru agrement, cât şi ca mijloc alternativ de deplasare. Ajuns în oraşul Sibiu, turistul trebuie să ştie că se poate deplasa pe piste de bicicletă, care la ora actuală măsoară 65 de km şi care pornesc din zonele mărginaşe până în centru. De asemenea, bicicleta se poate folosi de către un turist pentru a ieşi din Sibiu, spune Nicolae Ivan, coordonator de programe sportive la Asociaţia Judeţeană de Turim.  "Din zona parcului Sub Arini, un parc extraordinar, care începe din mijlocul oraşului şi, cu mici intermitenţe, se termină în munte, poate porni cu bicicleta de pe pista de aici. Apoi, se poate continua traseul pe o pistă construită de Consiliul Judeţean în anul 2014, de circa 11 km, prin Pădurea Dumbrava. Trebuie să amintesc că cele cinci trasee principale amenajate de Asociaţia Tură în Natură însumează aproape 300 de km şi acoperă geografic zone importante din judeţul Sibiu. Acestea sunt importante prin fauna şi flora pe care o poate întâlni turistul biciclist, dar şi prin obiectivele culturale, istorice, administrative, care există în aceste zone. Drumul Saşilor, de exemplu, spre Măgura Cisnădiei, este un traseu de 45 de km. Unul dintre primele trasee marcate, Emil Cioran, spre Răşinari, are 43 de km. Drumul Sării este marcat în Ţara Secaşului. Reuneşte localităţi din tradiţionalul drum al celor care făceau negoţ cu sare. În zona Ţării Oltului avem traseul Brukenthal, care trece pe lângă reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal, de la Avrig. Pe Valea Hârtibaciului avem un traseu de 43 de km care se numeşte Mocăniţa Valea Hârtibaciului."


Invitaţia de a vă petrece o vacanţă în judeţul Sibiu a fost lansată. Până săptămâna viitoare, când vom descoperi o altă destinaţie, drum bun şi vreme frumoasă! 


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-22 10:30:00
Vizualizari: 746
TiparesteTipareste