Jurnal românesc - 27.06.2017

jurnal românesc - 27.06.2017	Igor Dodon: declaraţiile şi acţiunile fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, confirmă bănuielile că o parte însemnată a clasei politice de la Bucureşti doreşte lichidarea statalităţii moldoveneşti.

Preşedintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, a afirmat, luni, că "declaraţiile şi acţiunile" fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, la Congresul extraordinar al Partidului Unităţii Naţionale de la Chişinău "confirmă bănuielile" socialiştilor că o "parte însemnată a clasei politice de la Bucureşti doreşte lichidarea statalităţii moldoveneşti". Într-o postare pe pagina sa de Facebook, citată de portalul Deschide.md, Igor Dodon a insistat asupra interzicerii prin lege a unionismului şi a tragerii la răspundere a celor care organizează "campanii şi acţiuni de lichidare a statului Republica Moldova".

Nou înfiinţatul Partid al Unităţii Naţionale a organizat, pe 25 iunie, primul său Congres extraordinar, după înscrierea formaţiunii în registrul partidelor politice din Republica Moldova. La congres au participat 1.200 de delegaţi şi invitaţi din Republica Moldova şi România. Printre invitaţii din România s-au numărat senatori şi deputaţi, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Traian Băsescu a fost ales preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale. În ianuarie, liderul de la Chişinău, Igor Dodon, i-a retras, prin decret, cetăţenia moldoveană lui Traian Băsescu.

 

Educaţia reprezintă o prioritate asumată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) în conformitate cu obiectivele Strategiei naţionale pentru românii de pretutindeni din 2017-2020. În acest sens, MRP, Ministerul Educaţiei Naţionale şi cel de Externe au aprobat, prin ordin comun, metodologiile ce reglementează procedurile de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul preuniversitar şi superior de stat din România în anul de învăţământ 2017-2018, precum şi modalităţile prin care orice student sau elev român din afara graniţelor poate aplica pentru bursă de studiu în România.

În procesul de implementare a noii metodologii este prevăzută şi declaraţia de apartenenţă la identitatea culturală română, cuprinsă în Legea nr. 299/2007. Aceasta se poate completa pe proprie răspundere la sediul MRP din Bulevardul Primăverii nr. 22 în intervalul 9.00-18.00, de luni până vineri, fără programare prealabilă, pe baza actului de identitate deţinut de solicitant. Pentru informaţii suplimentare privind declaraţia de apartenenţă la identitatea culturală română, puteţi consulta experţii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni prin email, la adresa: formularedu@mprp.gov.ro.

 

1.582 de copii din judeţul Brăila au, în prezent, unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, potrivit unei statistici prezentate, luni, de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila. Dintre aceşti copii, 1.164 au un singur părinte plecat în străinătate, 154 - ambii părinţi plecaţi şi 239 au un părinte unic susţinător peste hotare. Totodată, 25 de copii sunt reveniţi în ţară după o perioadă de şedere în străinătate, alături de părinţi, mai mare de un an. În 2016, la nivelul judeţului Brăila, au fost înregistraţi 2.528 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare.


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-27 12:25:00
Vizualizari: 337
TiparesteTipareste