Gospodăriile ţărăneşti, scene teatrale

gospodăriile ţărăneşti, scene teatrale Pentru a împărtăşi bucuria oferită de spectacolele de teatru şi acelora aflaţi departe de scenele oraşelor, un grup de oameni plini de energie au creat evenimentul "Cultură'n şură", ajuns anul acesta la cea de a V-a ediţie.

Pentru a împărtăşi bucuria oferită de spectacolele de teatru şi acelora aflaţi departe de scenele oraşelor, un grup de oameni plini de energie au creat evenimentul "Cultură'n şură", ajuns anul acesta la cea de a V-a ediţie. Anul acesta caravana teatrală îşi propune să facă popas în 12 localităţi din judeţele Sălaj, Alba, Cluj, Sibiu, Vâlcea, Braşov şi Bihor.


Ceea ce a început în 2013 ani ca o iniţiativă inedită şi uşor exotică a regizorului Victor Olăhuţ a devenit acum un act de normalitate în câteva sate din Transilvania: o trupă de teatru îşi amenajează decorul şi luminile în curţile sătenilor şi joacă gratuit un spectacol pentru toţi membrii comunităţii. Pentru primele spectacole din acest an a fost aleasă piesa "Experimentul" după texte de Ion Băieşu şi alţi autori români contemporani, realizată la Teatrul Podul din Bucureşti şi care a avut premiera în cadrul celei de a patra ediţii a proiectului. Spectacolul îi are în distribuţie pe Iulian Gliţă, actor liber-profesionist ce susţine de asemenea ateliere de teatru pentru copii şi adulţi; Marin Grigore, actor de teatru şi film, cunoscut pentru rolul său din filmul "Sieranevada" în regia lui Cristi Puiu şi Florentina Năstase, actriţă a Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti. Victor Olăhuţ, regizor angajat al Teatrului Municipal din Baia Mare, a realizat spectacole la teatrele naţionale din Cluj şi Sibiu şi în teatre independente din Bucureşti.


Actriţa Florentina Năstase ne-a povestit cum au găsit satele în care au ţinut reprezentaţii: "Am mers pe teren, ne-am mai interesat pe la oameni, pe la primării ca să aflăm cine ne-ar susţine proiectul, susţinere însemnând să ne lase să punem scena în sură şi să aducă băncile de la primărie, şi aşa am găsit comuna din judeţul Sălaj. În ultimul timp, dat fiind faptul că proiectul este la a cincea ediţie, primim foarte multe invitaţii şi de la localnici şi de la primării şi încercăm să le onorăm."


Şi pentru că vorbim despre spectacole teatrale pentru oameni care nu au avut înainte această experienţă, am întrebat-o pe Florentina Năstase cum este acest public: "În timp lucrurile s-au mai egalizat. E un public virgin, care nu ştie despre ce e vorba. Ne puneau întrebarea ce înseamnă teatru, asociau mult cu dansurile populare un spectacol, iar unii, pur şi simplu nu ştiau despre ce este vorba. Acum în multe dintre satele pe care le vizităm sunt oameni care vin a treia sau a patra oară şi ştiu la ce să se aştepte şi chiar fac comparaţie între spectacole. Deja este un public cu spirit critic, care ne poate judeca. Reacţiile lor în primă fază, la primele spectacole sunt absolut minunate şi sunt într-adevăr uşor diferite de cele de la oraş, pentru că sunt mai vocali. Au tendinţa de a interacţiona, mai ales copiii, cu noi, cu actorii."


Ce înseamnă acest proiect pentru actori? "Cultură'n şură înseamnă o reîntoarcere pentru noi la viaţa de la sat. Înseamnă reinvestirea şurei ca spaţiu de joc, pentru că acesta a fost rolurile ei, pe lângă cel de depozitare. În şură se ţineau dansurile, jocurile satului, un fel de Cămin cultural de acum. Acolo se ţineau şi nunţile şi botezurile. Şi noi cumva ne întoarcem la rădăcinile astea tradiţionale."


Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu sunt judeţe în care echipa Cultură'n şură a tot fost şi în care şi-a propus să revină. Florentina Năstase: "Vrem să vadă cât mai multă lume de la sat spectacole de teatru şi să devină o tradiţie, un obicei. Ne-am ataşat foarte mult de oameni, pentru că până la urmă, oamenii sfinţesc locul şi gazdele noastre, care ne oferă şura lor în mod voluntar şi gratuit sunt nişte oameni absolut minunaţi, care ne aşteaptă cu drag şi ne pregătesc masa şi cu care păstrăm legătura şi în timpul anului. Sunt nişte oameni minunaţi pe care-i iubim mult."


Am aflat de la Florentina Năstase că în şură se pot aduna până la 400 de spectatori, iar participarea la spectacole este gratuită. Revine cu detalii Florentina Năstase: "Pentru a forma un public, pentru că ne dorim ca publicul acesta să devină consumator de teatru, consumator de cultură, pentru că am avut şi spectacol de muzică şi pictură. Şi dorim copii din sate să alfe că există o alternativă culturală, să li se dezvolte dragostea de a citi. Şi pentru a ajunge la ei, întâi trebuie să le arătăm ce înseamnă teatru şi asta o facem în mod gratuit."


În cadrul primelor patru ediţii, desfăşurate între anii 2013-2016, caravana "Cultură'n şură" a vizitat 11 sate şi a prezentat trei spectacole de teatru, ce au însumat 18 reprezentaţii, cu o medie de 200 de spectatori pe reprezentaţie. Cele trei spectacole realizate în cadrul proiectului au avut în distribuţie actori cunoscuţi ai tinerei generaţii şi au fost apreciate atât de publicul neavizat cât şi de cel de specialitate, în cadrul festivalurilor de gen din ţară. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-07-02 10:43:00
Vizualizari: 28
TiparesteTipareste