Români în lume - 26.07.2017

români în lume - 26.07.2017 Pelicula "Sieranevada", al treilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Cristi Puiu, după "Moartea domnului Lăzărescu" şi "Aurora", a fost lansată în cinematografele spaniole pe 21 iulie.

Pelicula "Sieranevada", al treilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Cristi Puiu, după "Moartea domnului Lăzărescu" şi "Aurora", a fost lansată în cinematografele spaniole pe 21 iulie, informează Institutul Cultural Român - Madrid. Pelicula este distribuită de o casă de distribuţie spaniolă care pregăteşte şi premiera unui alt lungmetraj românesc pentru această vară: "Ana, mon amour", realizat de Călin Peter Netzer. "Sieranevada" este o coproducţie România, Franţa, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia, realizată în 2016. Filmul a fost nominalizat la Premiul Palme d'Or şi a primit Premiul International Cinephile Society, la Festivalul Internaţional de la Cannes, 2016.


Adriana Gheorghe susţine duminică, 30 iulie prelegerea cu titlul "Hai să ne întâlnim în singularitate (sau Mascarada)" în cadrul simpozionului International Documentation of Contemporary Dance Education din Viena, care are loc între 28 şi 30 iulie. Cea de-a V-a ediţie a simpozionului este parte a festivalului de dans ImPulsTanz, care se desfăşoară între 13 iulie şi 13 august. Prezenţa artistei din România la acest program este sprijinită de Institutul Cultural Român de la Viena. Adriana Gheorghe este performer şi teoretician în domeniul dansului contemporan, acţionând la graniţa dintre literatură, dans şi performance.


Institutul Cultural Român din Budapesta sprijină participarea actriţelor Alina Şerban şi Mihaela Drăgan la prima ediţie a  Festivalului Internaţional de Roma Storytelling, care are loc pe 27 şi 28 iulie în capitala Ungariei. Evenimentul, desfăşurat sub genericul "Eroi romi", este organizat de Teatrul Independent din Ungaria. Scopul  acestui Festival este să atragă atenţia asupra valorilor existente din dramaturgia romă, respectiv să prezinte situaţia comunităţilor rome. Vor fi prezentate patru monodrame care povestesc despre eroine rome, care au reuşit să genereze schimbări în propria lor viaţă, respectiv în viaţa comunităţii. Fiecare spectacol prezintă câte o biografie puternică, dezbate teme sociale, toate prin intermediul povestirii personale, în mod emoţionant ori cu umor.


Cea de-a 21-a ediţie a Concursului Internaţional de Canto 'Hariclea Darclée' s-a deschis marţi seară, cu un concert inaugural susţinut de laureaţii ediţiei anterioare, câştigători ai Premiului I şi Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu şi tenorul Ioan Hotea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. La ediţia 2017 a Concursului care se desfăşoară în perioada 25 iulie - 6 august, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila, s-au înscris 200 de concurenţi din 18 ţări. Pe 5 august va avea loc pe Esplanada Dunării tradiţionalul Concert Extraordinar la care iau parte laureaţii Concursului Darclée cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu şi a Orchestrei Festivalului Darclée, dirijor maestrul Marco Balderi.


www.rri.ro
Publicat: 2017-07-26 12:16:00
Vizualizari: 430
TiparesteTipareste