Români în lume - 07.08.2017

români în lume - 07.08.2017	În perioada 11-18 august are loc Sarajevo Film Festival, eveniment care pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est.

La sfărşitul săptămânii trecute, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a fost vernisată expoziţia de grafică contemporană „La început a fost desenul”, aparţinând artiştilor români Sorin Ilfoveanu, Dan Erceanu, Nicolae Alexi, Onisim Colta şi Dragoş Pătraşcu. Expoziţia reprezintă o metaforă a ,,copilăriei artei”, un elogiu adus desenului ca fiind modalitatea de expresie cea mai apropiată de idee. Considerat multă vreme o etapă a parcursului artistic prin echivalarea lui cu stadiul preliminar în dezvoltarea unei lucrări de anvergură, desenul şi-a dobândit autonomia în raport cu „artele majore” începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea. Emanciparea lui în contextul artelor vizuale de după 1960-1970 devine un act manifest prin diversificarea viziunilor şi opţiunilor tehnice ale artiştilor. După 1990, revenirea desenului pe scena artei contemporane este explicată prin libertatea pe care acesta o oferă artiştilor, ca un curent subestimat şi puţin analizat, au precizat organizatorii.  Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 25 august.

 

Cu sprijinul ICR Tel Aviv, spectacolul pentru copii „A fost odată…un ou”, în regia lui Beatrice Iordan,  va reprezenta România la Festivalul Internaţional de Teatru de Păpuşi de la Ierusalim, care va avea loc în perioada 6 - 10 august. Ajuns în acest an la ediţia a XXVI-a, acesta este  cel mai important şi mai vechi eveniment de profil din Israel. Piesa românească va fi prezentată pe 9 si 10 august. „A fost odată… un ou” este un spectacol non-verbal de teatru, însoţit de acompaniament muzical live, ce se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani. În realizarea sa, compania de teatru a pornit de la ideea că fiecare fiinţă vie îşi are originea într-o sămânţă primordială: oul. Artiştii au creat o serie de jocuri, mişcări, sunete accesibile înţelegerii copilului de vârstă mică. Beatrice Iordan  este în prezent coordonatoarea unei serii de ateliere de teatru de animaţie pentru copii şi tineret. Din 2003 este membră a ansamblului vocal-instrumental „Trei parale”, care s-a consacrat muzicilor urbane de tradiţie orală din România secolului al XIX-lea.

 

În perioada 11-18 august are loc Sarajevo Film Festival, eveniment care pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est. Sunt prezente producţii din România, Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Două pelicule româneşti sunt înscrise în acest an în competiţie. Filmul Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor – debutul în lungmetraj al lui Emanuel Pârvu - va fi difuzat în premieră mondială. Lungmetrajul descrie povestea unui tăietor de lemne rămas văduv de o săptămână, care trebui să o ducă înapoi la orfelinat o fetiţa pe care el şi fosta sa soţie au avut-o timp de opt ani în asistenţă maternală.  În competiţia de documentare este prezentat în premieră regională filmul Planeta Petrila în regia lui Andrei Dăscălescu, care urmăreşte, timp de trei ani, două lumi: cea a unui fost miner devenit artist şi activist, şi cea a unui alt miner-brigadier. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-şi transfera brigada la o altă mină, considerată 'viabilă'. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-08-07 12:19:00
Vizualizari: 543
TiparesteTipareste