Ardei umpluţi, de post

ardei umpluţi, de post Pentru această ediţie vă propunem o reţetă de ardei umpluţi cu orez, o mâncare ce poate fi consumată de către cei care postesc.

Mâncărurile pot fi gustoase chiar şi atunci când sunt preparate exclusiv din vegetale. De la 1 august şi până la 15 august, credincioşii ortodocşi se află într-o perioadă de post de două săptămâni, înainte de Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare marcată la 15 august. Conform tradiţiei creştine, în această perioadă pot fi consumate doar mâncăruri gătite din alimente de origine vegetală, fiind exclus orice aliment de provenienţă animală, cum ar fi carnea, untura, ouăle, laptele şi toate derivatele lui.

 

Pentru această ediţie vă propunem o reţetă de ardei umpluţi cu orez, o mâncare ce poate fi consumată de către cei care se conformează acestei reguli creştine. Avem nevoie de circa 10 ardei graşi, de 3 - 4 cepe, de câteva roşii, de ulei, sare, piper boabe şi pătrunjel verde. Curăţăm şi tocăm ceapa mărunt, după care o călim uşor în ulei. Se pot adăuga şi câteva ciuperci, tăiate, de asemenea, mărunt. Putem stinge ceapa călită cu puţină supă de legume, cu suc de roşii sau cu apă în care diluăm una, două linguri de bulion. În această compoziţie adăugăm o cană de orez pe care în prealabil l-am spălat şi lăsăm să fiarbă la foc mic, până când orezul începe să se umfle, cam vreo 20 de minute. Adăugăm sare, după gust.

 

Curăţăm ardeii de cotor şi de seminţe, îi spălăm, după care îi umplem cu această compoziţie de orez, ceapă şi, eventual, ciuperci, iar apoi le potrivim capace cu felii de roşii. Aşezăm ardeii cu gura în sus într-o cratiţă, putem adăuga felii de roşii printre ei şi adăugăm puţină apă. Introducem cratiţa la cuptor şi o lăsăm circa jumătate de oră la foc mic. Spre final, peste ardei presărăm frunze de pătrunjel, tocate mărunt. Ardeii umpluţi cu orez pot fi serviţi atât calzi, cât şi reci.


www.rri.ro
Publicat: 2017-08-12 12:12:00
Vizualizari: 906
TiparesteTipareste