Jurnal românesc - 22.08.2017

jurnal românesc - 22.08.2017 Autorităţile de la Bucureşti sunt mulţumite de modul în care sunt respectate drepturile minorităţii române în Ucraina vecina, a afirmat, luni, la Kiev, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

Autorităţile de la Bucureşti sunt mulţumite de modul în care sunt respectate drepturile minorităţii române în Ucraina vecina, a afirmat, luni, la Kiev, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac. Ea s-a întâlnit cu ministrul culturii din ţara vecină, cu cel al educaţiei şi cu responsabilul de la externe.Una din concluziile discuţiilor a fost că minoritatea româna din Ucraina si cea ucraineană din România trebuie să rămână un element-cheie al cooperării dintre cele două tări. Pe de altă parte, Andreea Păstârnac a anunţat că în mai puţin de o lună va fi deschis Centrul de informare al României de la Solotvino. De asemenea, urmează să fie demarat un program pilot între şcolile româneşti cu predare în limba ucraineană şi şcolile din Ucraina cu predare în limba română. Acesta ar putea să înceapă din semestrul al doilea al viitorului an şcolar.


Transportatorii din România şi Bulgaria, ţări care urmează să fie vizitate joi şi vineri de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-au mobilizat împotriva eforturilor liderului de la Paris de revizuire a directivei europene cu privire la muncitorii detaşaţi. Şeful statului  francez începe, miercuri, în Austria, un mini-turneu în Europa Centrală şi de Est în cursul căruia va pleda pentru o înăsprire a acestei directive europene. Parisul, Berlinul şi Viena sunt nemulţumite că această directivă permite ocolirea legislaţiei lor în domeniul muncii. Însă pentru cei aproximativ 200 de mii de transportatori români şi bulgari care străbat drumurile Europei, iniţiativa lui Emmanuel Macron le pune în pericol activitatea companiilor lor. În timp ce Bruxelles-ul analizează posibilitatea de a-i considera pe şoferi drept muncitori detaşaţi, care beneficiază de un salariu local, dacă au mai mult de trei zile de lucru pe lună într-o altă ţară, Franţa ar dori ca  acesta să se aplice începând chiar din prima zi.


Aeroportul Internaţional Henri Coandă de la Bucureşti a suplimentat posturile pentru controlul documentelor pentru fluidizarea traficului, având în vedere numărul mare de pasageri din această perioadă. Aceste posturi suplimentare, dedicate curselor charter, simplifică procesul de control şi astfel se diminuează timpul de aşteptare al pasagerilor. În prezent, pe fluxul de sosiri, pasagerii au la dispoziţie 12 ghişee ale Poliţiei de Frontieră, cu 24 de posturi control.


Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" din Slobozia, Biblioteca Judeţeană "Ştefan Bănulescu" din acelaşi oraş, Liga Tineretului Român "Junimea" din regiunea Cernăuţi şi deputatul român Ştefan Muşoiu anunţă o strângere de carte pentru şcolile cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. Cărţile vor fi distribuite celor 62 de de astfel de şcoli, asigurând fondul beletristic de care copiii au nevoie şi contribuind la menţinerea şi consolidarea limbii române în aceste instituţii de învăţământ. La această strângere de carte pot participa toţi doritorii. Pe 3 septembrie, la Cernăuţi, va sosi o delegaţie oficială, în frunte cu parlamentarul român Ştefan Muşoiu, care va participa la Sărbătoarea Naţională "Limba noastră cea română". 


www.rri.ro
Publicat: 2017-08-22 12:00:00
Vizualizari: 692
TiparesteTipareste