Români în lume - 23.08.2017

români în lume - 23.08.2017 Ziua limbii române este sărbătorită în fiecare an pe 31 august. Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni marchează, şi în 2017, această zi în comunităţile istorice din jurul României.

România este prezentă de miercuri, pentru a treia oară consecutiv cu un stand naţional, la cea de-a 24-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF).   Timp de 4 zile vor avea loc numeroase discuţii şi întâlniri între editori si scriitori români si chinezi, dar şi lansări de carte, literatura română fiind prezentă prin intermediul celor mai recente apariţii editoriale traduse în limba chineză, printre care volume de poezii semnate de Mihai Eminescu, Marin Sorescu sau Nichita Stănescu. Pe 26 august, va fi marcată, în cadrul Târgului,  Ziua Limbii Române, printr-un recital de poezie românească susţinut de actorii Teatrului "Ion D. Sârbu" din Petroşani. Duminică,  în ultima zi a Târgului de carte, va avea loc Premiera în China a piesei de teatru Infinitul Brâncuşi de Valeriu Butulescu, îninterpretarea actorilor Teatrului "Ion D. Sârbu" din Petroşani.

 

Ziua limbii române este sărbătorită în fiecare an pe 31 august. Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni marchează, şi în 2017, această zi în comunităţile istorice din jurul României. În perioada 27 august - 6 septembrie, în Serbia, Bulgaria şi Ucraina vor avea loc evenimente culturale menite să promoveze limba română şi identitatea românească. Asfel pe 27 august, la Biserica Sf. Arhangheli şi Sf. Constantin Brâncoveanu din Bor, Serbia va avea loc un eveniment cu tradiţie organizat în parteneriat cu asociaţii reprezentative ale românilor din Timoc. Programul va debuta cu un recital de poezii şi cântece susţinut de copiii etnicilor români din zonă şi de cântece bisericeşti interpretate de corul 'Ioan Valahul' format din preoţii români care slujesc în Timoc. Acesta va continua cu reprezentaţii de muzică şi dansuri populare româneşti ale unor ansambluri locale, solişti populari români/vlahi din Timoc (NE Serbiei), respectiv din satele cu populaţie majoritar românească.

 

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită şi de românii din Bulgaria. Evenimentul, care va avea loc, pe 27 august,  în Pocraina, regiunea Vidin, va include un recital de poezie şi cântece româneşti susţinut de copiii şi tinerii care au participat la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate de Asociaţia 'AVE'. Manifestarea va continua cu o reprezentaţie de muzică şi dansuri populare româneşti susţinută de ansamblurile populare de copii din Vidin şi un recital al cunoscutului interpret Ion Creţeanu şi al grupului de copii din 'Poieniţele' din Poiana Mare (jud. Dolj). Manifestarea va avea loc la Casa de Cultură a Tineretului din Vidin.

 

Şi românii din Cernăuţi (Ucraina) sărbătoresc Ziua Limbii Române. La Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi va avea loc în data de 6 septembrie conferinţa 'Cultură, spiritualitate şi identitate româneasă' care se va axa pe teme ce ţin de păstrarea limbii şi identităţii româneşti în comunităţile istorice, statutul, rolul şi funcţiile limbii române în Ucraina, legislaţie şi practici, rolul şi vocaţia tinerilor în promovarea culturii în societate, credinţă, în condiţii de deznaţionalizare şi asimilare. Lectori principali invitaţi: Pr. Conf. Dr. Constantin Necula (Arhiepiscopia Sibiului), Vlad Cubreacov, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din partea Repulicii Moldova, expert în problematica minorităţilor româneşti din spaţiul ex-sovietic. Vor lua cuvântul, printre alţii, lideri ai asociaţiilor româneşti reprezentative din Bucovina de Nord.

 

Producţia "Soldaţii. Poveste din Ferentari", debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, va avea premiera mondială în cadrul secţiunii "Discovery" a celei de-a 42-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, care va avea loc în perioada 7 - 17 septembrie 2017. Secţiunea "Discovery", necompetiţională, este dedicată regizorilor care se află la primul sau al doilea lungmetraj şi care reprezintă viitorul cinematografiei mondiale

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-08-23 12:20:00
Vizualizari: 519
TiparesteTipareste