Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice Bănăţene

muzeul de istoria farmaciei montanistice bănăţene Farmacia muzeu Knoblauch, din Oraviţa, este cea mai veche farmacie montanistică din Banat şi din spaţiul românesc.

Muzeul de Istorica Farmaciei Montanistice Bănăţene

 

Farmacia muzeu Knoblauch, din Oraviţa, este cea mai veche farmacie montanistică  din Banat şi din spaţiul românesc şi a fost fondată în 1763 de către şpiterul Edward Winter. El aducea medicamentele de la Viena şi de la Budapesta. În clădirea actuală îşi desfăşoară activitatea din 1790, fiind mutată aici de către Johannes Lederer şi a fost în coproprietatea familiei lui Karl Knoblauch din 1796.

 

Mai târziu este cunoscută sub numele de Farmacia „La Vulturul Negru”. În prezent aici funcţionează Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice Bănăţene, secţie a Muzeului de Istorie a Culturii Oraviţa – Valea Caraşului, din cadrul Centrului Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, din Oraviţa. Ultimul farmacist din famila Knoblauch a fost lăsat în pace de comunişti după naţionalizare şi s-a pensionat în 1954. În 1993 o parte din clădirea farmaciei a fost transformată în muzeu, prin bunăvoinţa ultimului descendent al familiei.

 

Muzeul, în care ghid ne-a fost dl. Cristian Ghinea, de la „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, are o serie de exponate unice, precum mobilier şi instrumentar farmaceutic, fabricate în perioada 1682-1950. Tot aici se păstrează arhiva documentară și biblioteca de carte veche Francisc Klima - Ionel Bota.

 

În Muzeu se poate vedea, între altele, o casă de marcat Korona Fillér, adusă din Ohio, în stare de funcționare, cu sistem anti-efracție, cu un sistem de chei pentru a se şti care farmacist a eliberat medicamentele şi bonul de casă în orice moment și cu un comutator care face posibilă calcularea sumei de plată în funcție de regimul orar, de zi sau de noapte. Sunt expuse și cărțile după care a învățat studentul farmacist Knoblauch, la sfârșitul sec. XVIII.

 

 

Oraviţa, oraşul premierelor

 

Atestat documentar pentru prima dată în anul 1697, oraşul Oraviţa este numit şi oraşul premierelor. Aici au avut loc, în decursul timpului, mai multe premiere la nivel naţional: primul teatru (care în 2017 împlineşte 200 de ani de existenţă!), prima cale ferată montană, prima farmacie montană, prima fabrică de bere de pe teritoriul actual al României.

 

Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice Bănăţene


www.rri.ro
Publicat: 2017-08-27 13:51:00
Vizualizari: 933
TiparesteTipareste