Români în lume - 06.09.2017

români în lume - 06.09.2017 Instalaţia multimedia interactivă Hybrid Sensorium creată de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) va fi prezentată în perioada 7-11 septembrie la Festivalul Ars Electronica din Linz, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Instalaţia multimedia interactivă Hybrid Sensorium creată de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) va fi prezentată în perioada 7-11 septembrie la Festivalul Ars Electronica din Linz, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. "Inteligenţa Artificială - Celălalt Eu" este tema propusă de Ars Electronica pentru ediţia din acest an. Festivalul cuprinde expoziţii, conferinţe, spectacole, concerte, ateliere şi prezentări care vor avea loc pe parcusul a cinci zile în diferite locaţii din Linz. Hybrid Sensorium analizează felul în care percepem propriul corp în spaţiul fizic imediat şi deformările senzoriale cauzate de medierea acestei percepţii de către tehnologie. Instalaţia intră în contact fizic nemijlocit cu vizitatorul, ambele părţi devenind vulnerabile unei contaminări emoţionale.


ICR Istanbul organizează pe 12 septembrie vernisajul'EXPO OVIDIUS INTERMEDIA - EXIL DIN EXIL' cu ocazia Anului Internaţional 'Ovidius'.  Expoziţia reprezintă o sumă a posibilelor interpretări vizuale ale marilor teme ale vieţii şi operei lui Ovidius, relevante pentru condiţia României în lume astăzi. Proiectul constituie un concept artistic novator, prin care poetul latin este translatat în spaţiul contemporan, folosind limbaje vizuale plastice actuale. O astfel de expoziţie este menită să creeze o stare cât mai apropiată de pătrundere şi conştientizare a 'exilului din exil', prin pictură, obiect, fotografie, eveniment, video-film. La realizarea filmului va participa şi Mihai Hurezeanu, reprezentant al culturii române în diaspora, care a suferit drama marginalizării în anii cei mai crunţi ai comunismului şi ai exilului. Expoziţia de pictură este realizată de nume reprezentative din sfera artelor vizuale româneşti: Silvia Radu (Bucureşti), Marilea Preda Sânc (Bucureşti), Daniela Ţurcanu (Constanţa), Gheorghe Caruţiu (Constanţa).


Din această toamnă, Muzeul de Arte Frumoase din Gent găzduiește prima retrospectivă din Belgia consacrată Getei Brătescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene. Expoziția Geta Brătescu: An Atelier of One's Own (16 septembrie 2017 - 14 ianuarie 2018) celebrează creativitatea remarcabilă a artistei, care s-a manifestat timp de șase decenii în diverse medii, de la desen și colajul textil, la film, instalație și performance. Atelierul este prima expoziție majoră a unui artist român găzduită de celebrul spațiu expozițional belgian și doar a patra mare frescă monografică a artistei în afara României. Retrospectiva oferă ocazia unică de a descoperi opera variată și încă necunoscută a Getei Brătescu. Proiectul expozițional reunește 52 de lucrări fundamentale ale artistei provenite din colecţii internaţionale, precum şi o serie de lucrări din atelierul său, care vor fi expuse în premieră în Belgia. Supranumită "Marea doamnă a artei conceptuale din România", Geta Brătescu (n. 1926) este o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuție artistică pluridisciplinară este rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă. Presa internațională i-a acordat spații ample după alegerea sa ca reprezentant al României la Bienala de la Veneția si succesul unei expoziții la Londra. Geta Brătescu a obținut recunoașterea internațională abia în ultimii ani, după participarea la evenimente artistice majore în Istanbul, Paris, Veneția și achiziționarea operelor sale de către muzee și galerii importante din SUA, Franţa şi Marea Britanie.


www.rri.ro
Publicat: 2017-09-06 12:20:00
Vizualizari: 440
TiparesteTipareste