Vioara lui Enescu îşi continuă povestea

vioara lui enescu îşi continuă povestea "Vioara Guarnieri - cunoscută şi sub numele de "Catedrala", pentru acordurile sale impunătoare - îşi continuă povestea, în perioada 12-19 seprtembrie a.c.

"Vioara Guarnieri - cunoscută şi sub numele de "Catedrala", pentru acordurile sale impunătoare - îşi continuă povestea, în perioada 12-19 seprtembrie a.c.


Vioara datează din 1731 și poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari.


Vioara Guarnieri a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumparăt în 1898 de Ministerul Instrucţiunii Publice, condus, la acea vreme, de Spiru Haret. După moartea lui Enescu, soția sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino, cât și obiectele personale care au aparținut maestrului, ajutând astfel la înființarea muzeului "George Enescu", de pe Calea Victoriei din Bucureşti, în 1956.


De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarnieri, aceasta fiind păstrată în condiții de siguranță, până în anul 2008 când instrumentul, "Catedrala", a revenit în circuitul concertistic, fiind dat în folosință, pentru o perioada de trei ani, violonistului Gabriel Croitoru, în urma unui concurs al Ministerului Culturii și Cultelor, organizat împreună cu Muzeul Naţional "George Enescu".


O vioară care "de când a reînceput să sune  pe scenă, îşi redobândeşte, de la un an la altul, calităţi pe care, cu siguranţă, le-a avut înainte", povesteşte şi violonistul Gabriel Croitoru.


Recitalurile acestui turneu sunt programate la Alba Iulia (ieri, 12 septembrie), Deva (astăzi, 13 septembrie), Pucioasa, Centrul Cultural European (16 septembrie), Tulcea (17 septembrie) şi Slatina (19 septembrie) şi pot fi consultate pe site-ul www.vioaraluienescu.ro.


www.rri.ro
Publicat: 2017-09-13 13:09:00
Vizualizari: 1405
TiparesteTipareste