Marea Neagră, o nouă rută spre Vest?

marea neagră, o nouă rută spre vest? Celebra "rută balcanică" a migranţilor ar putea fi înlocuită de "ruta Mării Negre", care va traversa România. Avertismentul a fost lansat de oficialii Frontex - -Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă

Celebra "rută balcanică" a migranţilor ar putea fi înlocuită de "ruta Mării Negre", care va traversa România. Avertismentul a fost lansat de oficialii Frontex -Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă - şi este argumentat prin numărul tot mai mare al celor care, înghesuiţi în ambarcaţiuni în general de mici dimensiuni, ajung în apele teritoriale ale României, în drumul lor clandestin spre ţările bogate din vestul Europei. 


Datele arată că majoritatea celor care aleg această variantă sunt sirieni şi irakieni. Recent, şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a avertizat asupra creării unei rute noi prin România, iar directorul regional al UE pentru OIM, Eugenio Ambrosi, a avertizat că deja sute de migranţi au sosit în România, traversând Marea Neagră în ambarcaţiuni. "Este un semn clar că traficanţii şi contrabandiştii testează variante pentru a-şi desfăşura şi mai departe afacerile", a apreciat Ambrosi. Datele centralizate de Frontex arată că numărul cazurilor de migraţie clandestină pe Marea Neagră variază. 430 de persoane au încercat să intre în 2014, un an mai târziu s-au înregistrat 68 de cazuri, pentru ca acum Garda de Coastă să se confrunte săptămânal cu noi incidente de acest fel. Se poate vorbi de redeschiderea unei rute mai vechi, cunoscută de traficanţii de persoane? 


Profesorul Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale, consideră că în prezent este vorba despre testarea unui traseu: "Pentru moment mi se pare prea devreme să vorbim despre o rută alternativă. Cred că are legătură cu blocarea, controlul mult mai riguros, cel puţin, a rutei spre Balcani, a traseului spre Balcani, şi mai ales în Libia. Pentru că în momentul în care au început controale mult mai riguroase în Grecia, Bulgaria şi-a închis frontiera cu Turcia şi o controlează foarte bine din martie 2016, o parte importantă a fluxului migratoriu trecea prin Iordania, Egipt şi ajungea prin Libia şi de-acolo, prin ambarcaţiuni, ajungeau în Italia, poate chiar mai departe, prin Maroc, spre Spania. Acest flux nu a fost întrutotul controlat, dovadă că, anul acesta, au trecut prin Mediterana Centrală 121 de mii de persoane. Sigur, el a scăzut foarte mult, pentru că anul trecut au fost 278 de mii. Vă gândiţi, 278 de mii de persoane au ajuns în Italia, pe coastele italiene; 9 mii au ajuns anul acesta în Spania, tot traversând Mediterana, şi vreo 7 mii în Grecia. Deci, comparativ, dacă facem o comparaţie cu ce se întâmplă la noi, pentru moment avem de-a face cu evenimente punctuale de testare a acestui traseu, având în vedere şi faptul că ruta cea mai uşoară, calea bătătorită a Balcanilor, este blocată. Nu numai Grecia şi-a înăsprit controalele, dar mai sunt şi acordul cu Turcia, care, de bine de rău iată că funcţionează, în ciuda declaraţiilor şi ameninţărilor domnului Erdogan, precm şi măsurile luate inclusiv de Ungaria, de Austria şi chiar reticenţele Germaniei." 


Majoritatea migranţilor care ajung în România nu vor să rămână aici, ci să ajungă în vestul Europei. În centrele de refugiaţi din România sunt cazate în acest moment circa 1500 de persoane, în condiţiile în care cota alocată de Comisia Europeană este de peste 4 ori mai mare. Potrivit autorităţilor, pe primul loc din punct de vedere al ţărilor de provenienţă a migranţilor se află Irakul, urmat de Siria, Afganistan, Pakistan şi Somalia. Sunt oameni disperaţi care au trăit în zone de conflict, şi-au văzut apropiaţii ucişi, casele distruse. Dar sunt şi migranţi economici. Din nou, Ştefan Popescu: "S-a discutat de Somalia, iată au ajuns somalezi, dar vin din Eritreea, vin din Nigeria. La orizontul 2050 populaţia Africii Subsahariene se va dubla, va creşte cu încă un miliard. Deci, vom avea două miliarde de persoane, două miliarde 400 de milioane dacă iau şi nordul Africii, care vor face presiune asupra Europei. Deci, acest flux este clar că se va înteţi. Ce ne salvează pe noi este poziţia geografică. Gândiţi-vă că insula Lampeduza, aparţinând de Italia, este mai aproape de ţărmul libian decât de Europa. Şi automat ajung în Lampedusa foarte uşor sau în Malta. E mult mai uşor de trecut." Pe de altă parte, şi numărul migranţilor care forţează graniţa dinspre Serbia prin România spre vestul Europei a crescut considerabil. Poliţia de Frontieră anunţă că opreşte grupuri din ce în ce mai mari de migranţi ilegali care încearcă să ajungă din Orientul Mijlociu, Asia sau Africa în Occident. Poliţia de Frontieră a reuşit să prindă numai de la începutul lunii septembrie circa 150 de migranţi care se pregăteau să treacă ilegal graniţa spre Vestul Europei, un număr dublu decât cel al migranţilor care au forţat graniţele României în luna august: 75. În aceste condiţii, Ministerul de Interne a anunţat recent că întăreşte măsurile de pază la frontiera de sud-vest a ţării.  


www.rri.ro
Publicat: 2017-09-22 11:34:00
Vizualizari: 605
TiparesteTipareste