Români în lume - 23.10.2017

români în lume - 23.10.2017 Institutul Cultural Român de la Stockholm prezintă filmul AFERIM! în regia lui Radu Jude, marţi, 24 octombrie, în capitala suedeză.

Sâmbătă seară, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, a avut loc Gala celei de-a douăsprezecea ediţii a decernării Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS. Scriitoarea Andrea Tompa, originară din România, este laureata Premiul Cititorilor, cu volumul Casa călăului, în traducerea Annei Butrym. Premiul se acordă în urma voturilor online ale cititorilor, iar în acest an Casa călăului a întrunit cel mai mare număr de voturi. Casa călăului este un roman autobiografic, despre experienţa unei evreice de origine maghiară, care trece prin procesul maturizării în Transilvania, în timpul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. ANGELUS este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză, pentru un volum tradus în limba polonă. Printre cei şapte finalişti din 2017 s-a aflat şi scriitorul român Filip Florian, cu volumul Zilele regelui, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.


Prof. univ. dr. Felician Roşca va susţine patru recitaluri de orgă în perioada 24 - 27 octombrie în Yaffo, Nazareth, Ierusalim şi Bethlehem, cu sprijinul ICR Tel Aviv, în cadrul Festivalului Internaţional de Orgă Terra Sancta. Intrarea la evenimentele din programul Festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile. Festivalul, organizat de reprezentanţa Bisericii Catolice, este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de profil din Israel. Ediţia 2017 va avea loc în lăcaşuri de cult din Cipru, Iordania şi Israel. Vor participa artişti din Italia, Ungaria, Statele Unite ale Americii, România şi Cipru. Ca organist, muzicolog, pedagog şi publicist, Felician Roşca (n. 1953) este unul din remarcabilii organişti ai generaţiei contemporane româneşti. Ca solist organist a avut numeroase concerte şi turnee în Germania, Ungaria, Republica Moldova, Austria, Rusia, Belarus, Franţa, Danemarca, Anglia, SUA, Canada, Polonia, Italia, Spania, Uruguay şi Argentina.


Institutul Cultural Român de la Stockholm prezintă filmul AFERIM! în regia lui Radu Jude, marţi, 24 octombrie, în capitala suedeză. Vizionarea filmului face parte dintr-un proiect mai mare iniţiat de către Centrul pentru Studii Baltice şi regiunea Europei de Est (CBEES) şi Academia Română, la care ICR Stockholm este partener. Este vorba despre un atelier internaţional pe tema relaţiilor dintre romi şi populaţia majoritară din Europa Centrală şi de Est de-a lungul istoriei, la care participă experţi din mai multe ţări europene. La invitaţia ICR Stockholm, la proiecţia filmului va participa scenaristul Florin Lăzărescu, care va susţine o scurtă prezentare despre tematica abordată în scenariul său şi va răspunde întrebărilor din partea publicului.


Filmul românesc Offstage, în regia lui Andrei Huţuleac, este câştigător la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, în competiţia pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune. În perioada 13 - 23 octombrie, capitala Poloniei a găzduit cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, unul dintre cele treisprezece festivaluri de clasă A (competitive) din lume, acreditate de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film. Offstage (2017) este istoria unei regizoare de teatru, cu o carieră ratată, care îşi concentrează speranţa şi visele asupra unicului fiu, pe care îl doreşte un mare actor, în ciuda lipsei de talent a acestuia. Cu sprijinul ICR Varşovia, patru producţii româneşti au intrat în programul festivalului din acest an. Programul de proiecţii a inclus lungmetrajele Aniversarea (regia Dan Chişu) şi Charleston (regia Andrei Creţulescu) şi două scurtmetraje: Offstage (regia Andrei Huţuleac) şi Cel mai bun client (animaţie, regia Serghei Chivirigă).


www.rri.ro
Publicat: 2017-10-23 12:17:00
Vizualizari: 487
TiparesteTipareste