Români în lume - 27.10.2017

români în lume - 27.10.2017 Pe 30 octombrie, in Roma, la Museo Centrale del Risorgimento - Complesso del Vittoriano - Ala Brasini va avea loc inaugurarea expoziţiei de pictură, sculptură şi grafică "Artişti români în Marele Război".

Pe 30 octombrie, in Roma, la Museo Centrale del Risorgimento - Complesso del Vittoriano - Ala Brasini va avea loc inaugurarea expoziţiei de pictură, sculptură şi grafică "Artişti români în Marele Război". Cele peste 70 de lucrări provin din colecţiile Muzeului Naţional de Artă al României şi ale altor câteva instituţii muzeale din ţară. Expoziţia îşi propune să readucă în memoria publicului experienţele traumatizante trăite de aceştia, mobilizaţi pe front în 1916, şi să marcheze iniţiativa Marelui Cartier General al Armatei Române de-a pune bazele unui viitor Muzeu Militar. Aceste experienţe, filtrate prin sensibilitatea artiştilor, s-au tradus în desene, picturi şi sculpturi ce surprind aspecte tragice şi pline de dramatism din Primul Război Mondial. Expoziţiava putea fi vizitată până pe 3 decembrie.


Institutul Cultural Român de la Praga susţine participarea Assamblage (Asociaţia Naţională a Autorilor şi Designerilor de Bijuterie Contemporană) la Designblok - Prague Design and Fashion Week 2017 cu proiectul CAMERA LUCIDA. Acesta este dedicat celebrării a 100 ani de la încheierea Primului Război Mondial şi are scopul de a promova bijuteria contemporană românească ca formă de artă de sine-stătătoare, autentică, diversă şi complexă. Andreia Gabriela Popescu, Cleopatra Cosuleţ, Diana Pantea sunt câţiva dintre artiştii care-şi expun lucrările.


Scriitorii Florina Ilis şi Gabriel Chifu sunt invitaţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad din acest an, care are loc în perioada 22 - 29 octombrie. Cei doi autori au traduceri recente în limba sârbă: Florina Ilis va prezenta 'Cruciada copiilor' (Editura Dereta, 2017, traducere de Ileana Ursu), iar Gabriel Chifu - o antologie de poezie apărută la Editura Adresa, în anul 2016, în traducerea lui Slavomir Gvozdenovici. Prezenţa României la acest eveniment cultural a început în 2015, în condiţiile în care, în ultimii ani, numărul traducerilor autorilor români contemporani în limba sârbă a crescut exponenţial, ca urmare, în primul rând, a suportului oferit de ICR şi Reţeaua Traduki. Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad este cel mai important eveniment de profil din Europa Centrală şi de Sud-Est, aducând laolaltă peste 450 de expozanţi.


Institutul Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' de la Istanbul organizează un concert extraordinar susţinut de doi violonişti de excepţie: Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru, tată şi fiică, doi muzicieni cu zeci de premii naţionale şi internaţionale. Pe 7 noiembrie, în sala de concerte a Centrului Cultural Ahmed Adnan Saygun din Izmir, intră în scenă vioara, cunoscută şi sub numele de 'Catedrala' pentru acordurile sale impunătoare, un instrument care datează din 1731, creat de Giuseppe Antonio Guarnieri şi care i-a aparţinut marelui compozitor George Enescu. Gabriel Croitoru va interpreta pe vioara Guarnieri del Gesu, care se află în prezent în administrarea Muzeului Naţional 'George Enescu' din România. El este câştigătorul multor premii importante, printre care Premiul I al Concursului Internaţional de vioară Henryk Wieniawski de la Lublin, Polonia, in 1979. Gabriel Croitoru a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca 'un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă', după ce acesta a câştigat Premiul al-II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional de vioară ' Zino Francescatti' de la Aix-en-Provence, Franţa - 1987. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-10-27 12:08:00
Vizualizari: 673
TiparesteTipareste