Băile Herculane

băile herculane Ne îndreptăm azi către una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii: Băile Herculane. A fost atestată documentar acum aproape 1900 de ani.

Ne îndreptăm azi către una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii: Băile Herculane. A fost atestată documentar acum aproape 1900 de ani. Situată pe Valea Cernei, între munţi, staţiunea a rămas destinaţia preferată atât a turiştilor aflaţi în căutarea unui tratament balnear eficace, cât şi a celor dornici de drumeţii. Staţiunea poate reprezenta şi punctul de plecare  pentru călătorii în diverse părţi pe o rază de 100-200 de km împrejur. Există numeroase agenţii de turism care au diverse programe: croaziere pe Dunăre, vizitarea Muzeului Hidrocentralei Porţile de Fier sau o călătorie cu trenul pe una dintre cele mai vechi căi ferate montane din Europa. Pe Dunăre se va vedea Tabula Traiana, Statuia lui Decebal, dar se pot vizita şi câteva peşteri.


Florin Băzăvan, managerul unui hotel, ne prezintă oferta staţiunii Băile Herculane. "Este una dintre cele mai cunoscute staţiuni. Putem spune că este în plină dezvoltare. Este o staţiune cu specific balneoclimateric şi se adresează persoanelor care au nevoie de tratament, dar nu numai. Este deschisă turiştilor care vor să se relaxeze şi să evadeze din cotidian. Baza de servicii s-a extins. Există hoteluri cu diverse facilităţi: cu piscină acoperită, cu saună, cu zonă de relaxare, cu săli de fitness, cu săli de aerobic. Pe lângă aceste condiţii oferite, turiştii pot profita de apele termosaline, cu calităţi deosebite pentru îmbunătăţirea stării de sănătate."


În staţiune, puteţi parcurge o gamă largă de proceduri: magnetoterapie, termoterapie cu unde scurte şi infraroşu, ultrasonoterapie şi ultrasunete, electroterapie cu curenţi, foarte eficientă la reducerea durerilor şi în stimularea concentraţiei musculare, electrohidroterapie cu băi galvanice, aerosoli pentru tratarea afecţiunilor pulmonare, sinuzite şi alergii, drenaj limfatic şi kinetoterapie. În privinţa wellness-ului puteţi alege masajele, sauna uscată de 80 de grade şi piscinele exterioare sau interioare. În Băile Herculane, veţi fi fascinaţi cu siguranţă de centrul istoric. Există mai multe pavilioane ridicate în prima jumătate a secolului al 19-lea, grupate în jurul statuii lui Hercule. La mică distanţă, se află alte clădiri de patrimoniu, precum Cazinoul, Băile Imperiale austriece şi vila în care stătea împărăteasa Austro-Ungariei, Elisabeta sau Sisi, care făcuse o pasiune pentru Băile Herculane şi pentru drumeţiile în împrejurimi.


Există însă multe alte atracţii turistice naturale în jurul staţiunii, după cum am aflat de la Mariana Păsărin, reprezentantă a administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, cu sediul în Băile Herculane. "Este cel mai mare parc naţional din România. Are peste 61.000 de hectare.  De aproape doi ani, din ianuarie 2016, le stăm la dispoziţie şi cu un centru de vizitare, unde pot găsi toate informaţiile de care au nevoie. Acest centru nu este doar pentru informare. Aşa cum îi spune şi numele, este şi pentru vizitare, pentru că este o clădire structurată pe trei nivele. La fiecare nivel încercăm să prezentăm un alt aspect al parcului. La demisol prezentăm lumea peşterilor. Se văd acolo câteva machete ale peşterilor şi o machetă a parcului naţional. Ultimul nivel este dedicat comunităţilor şi omului. Avem acolo câteva vestigii arheologice, obiecte de muzeu, costume tradiţionale, iar la parter sunt informaţiile generale cu speciile de floră, de faună."


Mariana Păsărin este cea care întâmpină turiştii şi le prezintă atracţiile zonei. Iată câteva propuneri pentru împrejurimile staţiunii Băile Herculane. "În  zona Băilor Herculane avem traseul care duce spre Crucea Albă. Este o cruce montată pe unul dintre piscuri, însă a cărei origine e necunoscută. Atunci, s-au iscat tot felul de legende cu privire la această cruce. De la nivelul crucii, se vede foarte frumos toată staţiunea Băile Herculane şi Valea Cernei. Tot în zona Herculanelor avem şi câteva trasee spre mai multe foişoare, amplasate în zone de belvedere. Este zona în care chiar împărăteasa imperiului austro-ungar, Sisi, când venea în staţiune, prefera să se plimbe. Unul dintre foişoare chiar îi poartă numele. Se numeşte foişorul Elisabeta. Acolo avem şi o mare încărcătură istorică."


Mariana Păsărin, reprezentantă a administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, ne-a povestit despre turişti care au venit din toată Europa şi chiar din Statele Unite şi Canada. Există şi evenimente care au loc pe parcursul anului, iar, dintre toate acestea, cel mai important este acela dedicat parcului.  "Sărbătoarea parcului nostru se numeşte Festivalul Pinul Negru de Banat. Acest festival are loc în ultimul week-end din luna mai, fiindcă este corelat şi cu Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale, care are loc pe 24 mai. La acest festival, încercăm să aducem laolaltă toate comunităţile din interiorul parcului, cu tradiţii, cu obiceiuri.Din iulie, anul acesta, parcul nostru are incluse în patrimoniul UNESCO circa 10.000 de hectare de păduri virgine de fag, cu exemplare care ajung la vârste de peste 100-200 de ani. Suprafaţa aceasta este una dintre cele mai mari, nu numai din România, chiar şi din Europa. Am avut turişti care auziseră de această includere în patrimoniul UNESCO şi au venit să întrebe despre aceste păduri şi să le vadă. În parcul nostru se pot face rafting, căţărare, drumeţii, băi termale, specifice şi staţiunii, dar şi parcului, se pot vizita peşterile. Peisajele spectaculoase, cu abrupturi calcaroase, cu pinul negru de Banat, specia endemică a zonei, care creşte în stâncă, fără sol, cheile, cascadele, toate acestea fac din parcul naţional o destinaţie foarte frumoasă, care merită vizitată de la un capăt la altul."


Iată aşadar o ofertă completă atât pentru cei care vor să petreacă un sejur pentru tratament şi prevenţie medicală, dar şi pentru cei aventurieri. Vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie.


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-02 11:01:00
Vizualizari: 923
TiparesteTipareste