Opinii privind legile justiţiei

opinii privind legile justiţiei De duminică seara, societatea civilă a preluat, din nou, prim-planul actualităţii româneşti. Sub sloganul „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, zeci de mii de oameni au ieşit, iarăşi, în stradă, protestând faţă de proiectele de modificare a Legilor Justiţiei.

Comentatorii pronostichează o toamnă fierbinte la Bucureşti şi numesc, deja, mitingul şi marşul de duminică declanşatorul celui de-al doilea mare val al protestelor antiguvernamentale, după acela de la începutul anului. Atunci, încercarea Executivului PSD-ALDE de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă, Codurile Penale a scos în stradă, în cea mai amplă manifestaţie din România post-comunistă, sute de mii de protestatari. Ei acuzau Puterea că încearcă să salveze de răspundere penală personaje influente din politică şi administraţie, acuzate de fapte de corupţie. 


Acum, manifestanţii spun că se tem de o nouă încercare de surbordonare politică a Justiţiei, prin trecerea Inspecţiei Judiciare de sub umbrela CSM în subordinea ministerului şi prin excluderea preşedintelui Klaus Iohannis din procedurile de numire a şefilor de la Parchetele General, anticorupţie şi antimafia. Demisionar de la ministerul Justiţiei după protestele din iarnă, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, afirmă că noile manifestaţii nu se justifică, iar temerile protestarilor ar fi fără obiect. "Din punctul meu de vedere, solicitările din piaţă noi tocmai le-am transpus în lege. Ori există o foarte mare dezinformare, ori cei care protestează nu cunosc legile, pentru că cele două probleme invocate, cea cu numirea şi revocarea procurorilor, noi am prevăzut ca preşedintele să fie cel care are ultima semnătură, iar în ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, noi am hotărât să fie instituţie independentă. Deci, repet, dacă protestăm, hai să ne uităm şi pe legi." 


Opoziţia de dreapta a anunţat că susţine participarea membrilor şi simpatizanţilor săi la manifestaţiile organizate de societatea civilă. Deşi cu imaginea voalată de dosarele de corupţie ale unora dintre propriii săi membri proeminenţi, PNL se declară solidar cu manifestaţiile de stradă pentru independenţa justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei. Liderul liberal, Ludovic Orban: "Sigur, am îndemnat simpatizanţii partidului, membrii partidului să participe la aceste forme de protest, pentru că poziţia PNL este similară cu poziţia exprimată de cetăţenii români care au participat la aceste forme de manifestaţie. De asemenea, considerăm că manifestaţiile publice, marşurile, mitingurile, demonstraţiile sunt necesare, pentru că numai la nivel parlamentar, ţinând cont de aritmetica parlamentară, este foarte dificil să putem împiedica adoptarea măsurilor nocive ale partidului de guvernământ." 


Pe de altă parte, imun la mizele politice româneşti, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a declarat, luni, la Bucureşti că infracţiunea de abuz în serviciu nu ar trebui să depindă de dimensiunea prejudiciului provocat. El a infirmat, astfel, aprecierea deputatului Iordache, care declarase că un prag, pe care l-a numit modic, de 19 mii de lei, adică sub cinci mii de euro, nu ar deranja pe nimeni. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-07 11:30:00
Vizualizari: 526
TiparesteTipareste