Parcul Naţional Piatra Craiului

parcul naţional piatra craiului Destinaţia noastră de astăzi se întinde pe aproape 15 mii de hectare şi adăposteşte aproximativ 1200 de specii de plante, ceea ce înseamnă o treime din numărul total de specii de plante din România.

Destinaţia noastră de astăzi se întinde pe aproape 15 mii de hectare şi adăposteşte aproximativ 1200 de specii de plante, ceea ce înseamnă o treime din numărul total de specii de plante din România. Parcul Natural Piatra Craiului se află la aproximativ 200 de kilometri nord de Bucureşti şi oferă peisaje spectaculoase. Nici nu-i de mirare. Se întinde în zona unuia dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din România şi acoperă două judeţe: Braşov şi Argeş. Având în vedere bogăţia faunei şi a florei de pe cuprinsul parcului, zona a fost declarată rezervaţie naturală încă din 1938. Astăzi este recunoscut printre turişti şi specialişti deopotrivă drept unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din România. Mircea Vergheleţ, directorul administraţiei Parcului Naţional Piatra Craiului. "Este unica zonă în care se ajunge la altitudini de peste 2.000 de metri, având ca rocă de bază calcarul. Acesta creează un relief foarte spectaculos în toate masivele din România, însă în Piatra Craiului dimensiunile sunt impresionante. Există pereţi abrupţi de calcar, în special pe versantul vestic, pe aşa-numitul perete vestic al Pietrei Craiului. Aici sunt şi cele mai spectaculoase trasee de vizitare. De asemenea, există un traseu unic în România, traseul de creastă, care oferă turistului satisfacţii pe măsura efortului depus ca să-l parcurgă."


Centrul de vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului este, practic, un muzeu al masivului, unde se pot găsi informaţii despre zona parcului, despre speciile de floră şi faună din parc, despre tradiţiile locale, spune Mircea Vergheleţ, directorul administraţiei Parcului Naţional Piatra Craiului. "De asemenea, centrul de vizitare are foarte multe elemente interactive. Există diorame interactive. Corpul este scanat, iar cu palma se poate porni un film, se pot schimba diapozitive, se poate face un puzzle. De asemenea, avem şi o machetă tridimensională a masivului, care prinde viaţă printr-un proiector amplasat în tavan. În primul rând, avem hărţi cu traseele turistice şi refugiile din parc, cu distribuţia solurilor şi a habitatelor şi aşa mai departe. Absolut toate informaţiile sunt prezentate şi în limba engleză. Atât informaţia digitală care se afişează pe ecrane, cât şi panourile amplasate în centrul de vizitare sunt bilingve: română-engleză." 


Obiectivul turistic cel mai vizitat din zona Parcului Naţional Piatra Craiului este o cetate medievală, construită în secolul al XIV-lea, într-o stare excepţională. Castelul Bran. Acesta e ridicat pe o stâncă, la o înălţime de relativ 40 de metri peste nivelul solului. Construcţia este pe patru niveluri, are patru turnuri şi este caracterizată de o lipsă totală a simetriei. Bogdana Balmuş, PR manager, la castelul Bran. "Cel mai vizitat obiectiv turistic din România este castelul Bran. Este un loc viu, care îşi spune poveştile cu pasiune şi cu profesionalism. Ne referim la frumoasele poveşti cu cavaleri şi domniţe din perioada medievală, la frumoasa istorie scrisă de regina Maria, căreia îi datorăm ceea ce reprezintă castelul Bran azi, felul în care arată. În perioada ei s-au făcut cele mai mari renovări. Practic, ea a transformat castelul Bran în ceea ce vedem astăzi. Şi, desigur, avem legenda contelui Dracula care atrage foarte mulţi turişti din străinătate. La acestea, noi am încercat să adăugăm an de an elemente noi, poveşti şi evenimente noi, care să fie foarte atractive. Am redeschis recent Casa de Ceai. A fost renovată aşa cum a fost gândită de regina Maria. Este un loc deosebit, în care oamenii îşi pot petrece momente minunate. De asemenea, continuăm lucrările de restaurare ale castelului. Am finalizat restaurarea faţadei de sud-est, cea care ne-a dezvăluit atât de frumos inscripţiile denumite "jurământul castelanului". Nu în ultimul rând, pregătim o surpriză foarte mare pentru vizitatorii noştri. Este vorba despre liftul castelului, care acum este în plină etapă de renovare şi restaurare. Acum nu vă putem spune decât că va oferi un show multimedia unic în S-E Europei."


Pe de altă parte, în Dâmbovicioara, una dintre porţile de intrare în Parcul Naţional Piatra Craiului, veţi găsi peştera Dâmbovicioara. Raluca Busioc recomandă turiştilor să practice în mod organizat turismul în zona Dâmbovicioara. Aflăm de la Raluca Busioc, de la Centrul de Informare Turistică Dâmbovicioara, ce ne aşteaptă la capătul scărilor care conduc către intrarea în peşteră. "Toate informaţiile oficiale despre perioada în care a fost descoperită, faptul că au fost descoperite fosile de urs. Avem un complex de 50 de peşteri pe teritoriul rezervaţiei Piatra Craiului. Peştera Dâmbovicioara e cunoscută fiindcă a fost amenajată. Există o pasarelă iluminată, din metal, pe care turiştii pot parcurge cei 250 de metri care se pot vizita în peşteră. Peştera mai are şi alte culoare închise publicului."


Cheile Zărneştiului sunt un alt punct de acces în Parcul Naţional Piatra Craiului. Defileul cu pereţi înalţi de peste 200 de metri este ideal pentru iubitorii alpinismului şi escaladei. Aici sunt amenajate zeci de trasee, cel mai lung având 115 metri. Cei mai puţin aventuroşi pot vizita oricând sanctuarul urşilor de la Zărneşti.Unică în România, rezervaţia de urşi bruni de la Zărneşti se întinde pe o suprafaţă de 70 de hectare, fiind cea mai mare rezervaţie de acest tip din Europa de Est. Urşii care ajung aici sunt salvaţi din mai multe zone ale ţării, din grădini zoologice sau din adăposturi neadecvate unde erau ţinuţi de diverse persoane


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-16 11:30:00
Vizualizari: 234
TiparesteTipareste