Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara

festivalul internaţional de literatură de la timişoara Peste 20 de scriitori din 10 ţări au venit în capitala Banatui, la cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM).

Peste 20 de scriitori din 10 ţări au venit în capitala Banatui, la cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM). Au avut loc lecturi publice, dezbateri, dialoguri ale scriitorilor invitaţi cu cititorii, dar şi două formate noi în conceptul Festivalului: un amplu maraton de poezie, reunind autori din zona Europei Centrale şi de Sud-Est, şi Literary Death Match, adică pentru prima dată, la Timişoara, literatura intră în ring. "Istoria, între memorie şi ficţiune" a fost una dintre temele propuse de organizatori pentru ediţia recent încheiată. Poetul Robert Şerban, preşedintele FILTM: "De fapt, cred că fiecare dintre noi, cei care scriem şi citim, avem de-a face cu istoria. Trebuie spus că acest festival se intitulează la Vest de Est/La Est de Vest. Or, în această zonă a Europei Centrale şi de Răsărit există o serie de poveşti pe care ar trebui să le cunoaştem. Sunt poveştile noastre, sunt poveştile vecinilor noştri, poveşti cu care am interacţionat şi interacţionăm în continuare, poveşti care ne-au format şi cultural, şi istoric, şi uman, până la urmă. De jur împrejur sunt ţări cu care România a interacţionat constant, România a intrat într-un permanent dialog cu ele şi este foarte important să ne cunoaştem partenerii de dialog. Şi tot foarte important este să-i cunoaştem pe oamenii de lângă noi, poate mai important decât a-i cunoaşte pe cei de pe alte continente."


În prima seară a festivalului, iubitorii de literatură din Timişoara au avut şansa de a se întâlni cu doi dintre cei mai importanţi scriitori români ai momentului:  prozatoarea Gabriela Adameşteanu, cea mai tradusă autoare română contemporană, şi Ion Vianu, scriitor care îşi împarte destinul între Elveţia şi România - unul dintre cei mai buni medici psihiatri români din a doua jumătate a secolului XX, şi una dintre cele mai plăcute surprize ale literaturii anilor 2000. Robert Şerban, preşedintele FILTM: "Am adus laolaltă scriitori consacraţi în prima seară. După cum se ştie, Gabriela Adameşteanu este una dintre cele mai traduse scriitoare din România. Ea a debutat la mijlocul anilor 70, a fost foarte activă în media românească a anilor 90, imediat după Revoluţie, conducând Revista 22 şi făcând parte din Grupul pentru Dialog Social. Cât despre Ion Vianu, el a fost printre puţinii oameni curajoşi din România în timpul dictaturii ceauşişte, a fost printre cei foarte puţini care s-au solidarizat cu disidentul Paul Goma, după care s-a exilat în Elveţia pentru că urmau represalii. A fost o seară dedicată acestor scriitori care au vorbit despre istorie şi cele mai recente ale lor, o seară moderată de scriitoarea Adriana Babeţi,  unul dintre oamenii de cultură cu care se mândreşte Timişoara ."


În cea de-a doua seară a Festivalului, organizatorii FILTM i-au aşezat faţă în faţă pe: Serhii Jadan, cunoscut poet ucrainean, un veteran al Euromaidanului, alături de prozatorul german de origine poloneză Matthias Nawrat, Tatiana Ţîbuleac (Republica Moldova) - autoarea unuia dintre cele mai bune romane apărute în 2016, şi pe Dan Lungu, cel mai tradus scriitor român din noua generaţie. Înainte de a participa la FILTM, unde a fost prezentată ca "o revelaţie în literatura română contemporană", Tatiana Ţîbuleac a participat, în calitate de invitată şi la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi - FILIT. Tatiana Ţîbuleac "Şi Festivalul de la Iaşi, şi cel de la Timişoara au fost două sărbători pentru mine. Pe lângă surpriza neaşteptată de a fi invitată, a fost şi o mare bucurie să întâlnesc atâta lume pe care o cunoşteam doar din scris şi să particip pentru prima dată în calitate de scriitoare, pentru că la astfel de festivaluri am fost până acum doar în calitate de jurnalistă. Festivalul de la Timişoara, unde a fost mai puţină lume faţă de FILIT, mi-a plăcut foarte mult pentru felul în care a fost organizat. Discuţiile la care am asistat şi la care am participat au fost importante pentru mine, ca scriitor, pentru a şti unde mă aflu. La fel şi discuţiile de după festival, cu Ion Vianu, cu Gabriela Adameşteanu. Aceşti oameni au scris nişte cărţi care pot fi considerate adevărate lecţii de literatură. Citind-o recent pe Gabriela Adameşteanu, am constatat că ea scria în urmă cu ani buni nişte lucruri care nouă ni se par acum noi. De aceea, este foarte important să fii conectat la literautură şi la context şi să îţi dai seama că temele se repetă, doar scriem diferit despre ele."


"Scurt si intens, romanul splendid al Tatianei Ţîbuleac impune o prozatoare de la care am cele mai mari asteptări" , scrie Radu Vancu despre  "Vara în care mama a avut ochii verzi",  roman apărut la editura Cartier. Tatiana Ţîbuleac :"Când am început să scriu, nu m-am gândit că va ieşi o carte. Am început să scriu povestea unei femei care m-a impresionat vara trecută. Însă am văzut că pe măsură ce scriu nu mă mai pot opri şi că foarte multe lucruri din mintea mea, care erau pe nişte rafturi mai ascunse, încep să transpire în această poveste. Şi atunci m-am gândit că trebuie să merg mai departe, să văd ce iese. Şi la un moment dat mi-am dat seama că în cartea asta trebuie să merg până la capăt. Erau multe lucruri pe care îmi dorisem să le spun, însă nu găsisem forma sau ocazia sau momentul. Iar cartea asta mi-a oferit acest moment, acest spaţiu. Şi după ce am scris-o, mi-am dat seama cât de mult bine mi-a făcut şi mie să spun aceste lucruri."


Succes de public şi de critică,  romanul Tatianei Ţîbuleac va apărea anul trecut  la editura franceză Syrtes.www.rri.ro
Publicat: 2017-11-18 15:29:00
Vizualizari: 374
TiparesteTipareste