Acţiunile la purtător

acţiunile la purtător Europarlamentarii Cătălin Ivan, din România, şi Ana Gomes, din Portugalia, ambii membri ai Comisiei Speciale Panama Papers din cadrul Parlamentului European, şi-au unit eforturile pentru combaterea corupţiei şi spălării banilor în cadrul Uniunii.

Europarlamentarii Cătălin Ivan, din România, şi Ana Gomes, din Portugalia, ambii membri ai Comisiei Speciale Panama Papers din cadrul Parlamentului European, şi-au unit eforturile pentru combaterea corupţiei şi spălării banilor în cadrul Uniunii. Cea mai recentă iniţiativă a celor doi vizează România, mai exact acţiunile la purtător, o campanie pentru interzicerea acestora fiind lansată de curând. 


Sume uriaşe de bani sunt ascunse de cetăţeni europeni în ţări din afara Uniunii, atrage atenţia europarlamentarul Cătălin Ivan, membru al Comisiei de Control Bugetar şi al Comisiei Speciale de Anchetă Panama Papers. Cătălin Ivan a declarat că, deşi aceste sume nu sunt cunoscute, există estimări potrivit cărora peste 6000 de miliarde de euro ar fi ascunse în conturi off-shore ale unor cetăţeni europeni, iar astfel de activităţi economice reprezintă un pericol.


"Riscurile sunt imense. Astfel de acţiuni la purtător sau firme off-shore cu acţionariat ascuns pot să ascundă multe lucruri. Pot să ascundă, de exemplu, finanţarea unor celule teroriste. Pot să ascundă crimă organizată. Şi tot felul de lucruri care sunt nocive pe multe planuri: social, economic, politic... E obligatoriu să introducem transparenţă în tot ce înseamnă economie".


Parlamentul şi Consiliul European au adoptat, în 2014, o a patra directivă menită să prevină spălarea banilor şi finanţarea grupărilor teroriste, însă aceasta nu a fost transferată în legislaţie în toate ţările membre, iar România se numără printre acestea. Europarlamentarul Cătălin Ivan a lansat, în cadrul Comisiei de Control Bugetar, şi o iniţiativă privind formarea unui mecanism la nivel european de recuperare a averilor ascunse în afara Uniunii.


"Foarte mulţi îşi creează averi uriaşe din fraudă, corupţie, crimă organizată, tot felul de astfel de activităţi ilegale, dar îşi protejează aceste averi în afara UE, în ţări care nu colaborează foarte bine cu UE, unde nu ai acces la informaţii, de unde este cumplit de greu şi foarte costisitor să obţii informaţii şi să recuperezi sumele respective, niciun stat neavând sume atât de mari alocate recuperării banilor scoşi în afară. Şi atunci trebuie să creăm un mecanism ca la nivel european să colaborăm, să gestionăm baza de date împreună, să avem relaţii negociate cu statele respective, la pachet, toate cele 27 de state UE. Şi acest mecanism să ajute toate statele să recupereze mult mai uşor sumele scoase în afara UE".


Tot în cadrul eforturilor de combatere a corupţiei şi spălării banilor, Cătălin Ivan a lansat, recent, şi în România o iniţiativă de interzicere totală a acţiunilor la purtător. Acest tip de instrumente financiare nu sunt înregistrate pe numele titularului, astfel încât acesta este greu de identificat. De asemenea, transferul între părţi este foarte greu de controlat. Iniţiativa lui Cătălin Ivan este sprijinită de euro-parlamentarul portughez Ana Gomes, vicepreşedinte a comisiei speciale Panama Papers, dar şi de o serie de organizaţii din România, între care Blocul Naţional Sindical, Rise Project, Funky Citizens şi Transparency International. Acţiunile la Purtător au fost, de altfel, interzise deja în mai multe ţări europene, cel mai recent în Portugalia.


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-27 13:10:00
Vizualizari: 358
TiparesteTipareste