Festivalul de Teatru Piatra Neamţ, un festival pentru comunitate

festivalul de teatru piatra neamţ, un festival pentru comunitate Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, locul prin care au trecut, la început de carieră, cei mai mulţi dintre marii artişti români, aniversează anul acesta 50 de ani de când poartă acest nume.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, locul prin care au trecut, la început de carieră, cei mai mulţi dintre marii artişti români, aniversează anul acesta 50 de ani de când poartă acest nume. În toţi aceşti ani a susţinut şi promovat tinerii artişti, inclusiv prin Festivalul de Teatru "Pledez pentru tine(ri)". A 29-a ediţie a festivalului, desfăşurată sub conducerea noii directoare a teatrului, Gianina Cărbunariu, a însemnat o şi mai mare apropiere a teatrului, atât de tinerii artişti, cât şi de comunitate. Festivalul a fost precedat de un moment aniversar care a început cu vernisajul expoziţiei de fotografie "Actorii şi spectatorii TT", rezultat al proiectului cu acelaşi nume. 46 de fotografii realizate în timpul întâlnirilor dintre actori ai Teatrului Tineretului şi locuitorii oraşului, fotografii însoţite de câte un foarte scurt fragment din poveştile pietrenilor.


Gianina Cărbunariu: "Am avut proiectul "Actorii şi spectatorii TT", în cadrul căruia s-au realizat 46 de interviuri cu spectatori de diferite vârste, cu background diferit, venind din foarte multe domenii. Dar nu doar spectatori, ci şi potenţiali spectatori. Am vorbit cu oameni care nu fuseseră niciodată la teatru. Şi cred că asta este cel mai important şi mai interesant. Cum să atragi acest public potenţial, care nu a ajuns la teatru. Nu pentru că nu l-ar interesa, ci din motive precum lipsa de timp sau o promovare mai puţin vizibilă. Interviurile au ajutat şi ele la crearea momentului aniversar. Am lansat şi expoziţia foto şi am încercat ca proiectul să fie vizibil şi dincolo de foaierul teatrului, prin bannere cu "Actorii şi spectatorii"".


Fotografiile care ocupă pereţii din foaierul teatrului au fost realizate de Mihaela Jipa, secretar artistic al teatrului, care a adunat, împreună cu actorii, gânduri ale locuitorilor oraşului despre teatru şi legătura lor cu teatrul. Mihaela Jipa: "Cineva ne spunea că teatrul are rolul de a educa, în teatru te regăseşti, în teatru poţi fi tu însuţi. Teatrul este ca o biserică, când vii te pregăteşti şi interior, şi exterior. O doamnă ne povestea că actorul ei preferat era Bogdan Talaşman. Acesta i-a dat un autograf şi i-a scris o frază pe o fotografie, care a fost motto-ul ei în viaţă. Toţi oamenii cu care noi am interacţionat au transmis ceva foarte special. A fost o lecţie pentru noi toţi. Şi apropierea asta cred că le-a schimbat şi unora, şi altora percepţia despre public, despre artă, despre actori şi despre rolul unui teatru".


Prezentate în momentul aniversar, dar şi în caietul program al festivalului, poveştile despre Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ sunt spuse de mari artişti care au lucrat aici, dar şi de locuitorii oraşului. Locuitori care au trăit o parte din istoria teatrului, dar şi tineri în viaţa cărora Teatrul Tineretului şi-a făcut rapid loc. Gianina Cărbunariu: "În luna iulie am lansat proiectul "Arhiva spectatorilor", prin care spectatorii erau invitaţi să trimită scrisori în care să vorbească despre experienţe lor personale de-a lungul timpului cu TT. Scrisorile au stat la baza scenariului aniversar. Momentul aniversar a fost motorul acestui proiect, iar pe viitor o să ne gândim cum să facem ca să adunăm materiale în arhiva afectivă, dar având alte mize adresate spectatorilor".


Ediţia din acest an a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ a inclus o secţiune recomandată liceenilor, iar un juriu format din şapte liceeni a acordat Premiul de Popularitate pentru cel mai bun spectacol al acestei secţiuni. "Miza nu este premiul în sine, ci faptul că aceşti tineri vor veni la spectacole, vor vorbi colegilor lor despre aceste spectacole, vor vorbi între ei, vor învăţa împreună cum să privească un spectacol, vor asista la discuţiile cu publicul", a declarat Gianina Cărbunariu. Printre cei şapte tineri aleşi în urma trimiterii unei scrisori de motivaţie s-a aflat şi Francisc Gabriel Lolea, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Informatică. El povesteşte cum a ajuns să trimită această scrisoare şi ce aşteptări are de la teatru: "Am participat la concursul "Ceai, poezie, teatru" şi am câştigat o întâlnire cu Victor Giurescu, actor al Teatrului Tineretului şi am stat de vorbă. Am abordat diferite teme, cum ar fi speranţa în tineret, actoria. Această întâlnire m-a motivat şi am zis să încerc să-mi dau frâu liber cuvintelor şi dragostei mele pentru teatru. Am trimis o scrisoare motivaţională şi am rămas plăcut surprins că am fost ales din 200 de participanţi. Sunt surprins de spectacolele prezentate. Sunt teme interesante, care ar trebui să ne provoace să reflectăm. Aşa cum spune şi numele instituţiei, Teatrul Tineretului, e nevoie de spectacole care să atragă tinerii".


Cătălina Bălălău este una dintre tinerele actriţe ale Teatrului Tineretului, care s-a implicat în proiectele de apropiere a teatrului de comunitate: "Am fost în fabrica de ţesătorie, am întâlnit nişte oameni extrem de simpatici, am făcut şi turul fabricii, am vorbit cu ei. Unii erau oameni care veneau la teatru, alţii care nu veneau. Am discutat de ce nu veneau... A fost o dimineaţă minunată şi pentru noi, şi pentru ei. I-am întâlnit apoi la vernisajul expoziţiei "Actorii şi spectatorii TT" şi a fost foarte plăcut. E bine să vorbim. În ultima vreme climatul este foarte prietenos aici şi spectatorii s-au apropiat. Am avut foarte multe spectacole din această stagiune jucate cu sala plină la fiecare sfârşit de săptămână. Înseamnă că poate facem ceva bine. Au fost nişte iniţiative foarte bune în ultima vreme".


Gianina Cărbunariu are convingerea că "teatrul nu e pentru elite, teatrul e pentru toată lumea". "Îmi doresc ca spectatorii din Piatra Neamţ, comunitatea spectatorilor din Piatra Neamţ să vină la teatru. Îmi doresc ca teatrul acesta să fie al comunităţii în care există şi comunitatea să simtă acest lucru - că teatrul le aparţine lor. Şi-mi doresc să ne critice, îmi doresc să intre în dialog cu artiştii. Îmi doresc să fim cu toţii împreună". 


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-02 10:15:00
Vizualizari: 930
TiparesteTipareste