Iahnie de fasole

iahnie de fasole  De câţiva ani, mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale.

De câţiva ani, mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale. Este una dintre mâncărurile preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi de Ziua Naţională. Iahnia de fasole este oferită participanţilor la aceste festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în ulei sau fripţi pe grătar, eventual şi cu o cană de vin. Nu este o mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care  o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite denumiri, precum "ham hocks" sau "Eisbein" în ţările anglo-saxone sau "golonka" în Polonia, acolo unde este considerată chiar o mâncare tradiţională.


Prepararea iahniei de fasole nu este complicată, însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar câteva porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem nevoie de 2 ... 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi piper. După ce s-a înmuiat, fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată. După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul, tăiat rondele. Spre final, punem una, două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de dafin. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze tocate de pătrunjel şi sare după gust.


Atunci când adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie să îl fierbem separat, până când se desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici carnea cu grăsime şi cu şorici. În apa în care a fiert ciolanul vom pregăti în acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însă şi bucăţile de carne de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă afumată de porc. Ciolanul afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


Mâncarea de fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu sau cu o cană de vin fiert.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-01 11:30:00
Vizualizari: 690
TiparesteTipareste