Jurnal românesc - 01.12.2017

jurnal românesc - 01.12.2017 “1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca naţiune de a fi liberi şi uniţi într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili şi integri”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, într-un comunicat de Ziua Naţională a României, le-a transmis tuturor românilor, oriunde s-ar afla, “să-şi unească eforturile, atât la nivel individual, cât şi ca naţiune, în perioada decisivă a următorilor 2 ani, caracterizată prin oportunităţi de excepţie pe plan naţional şi internaţional pentru afirmarea unei Românii care onorează atât sacrificiul eroilor români cunoscuţi şi anonimi, eforturile marilor personalităţi care au făcut posibilă Marea Unire, cât şi speranţele tinerelor generaţii de astăzi şi de mâine”. “Ne dorim cu toţii, la 100 de ani de la momentul istoric de la 1 Decembrie 1918, o Românie puternică, matură, cu interese şi priorităţi naţionale bine definite, dar şi deschisă către lume, cu un profil consolidat într-o lume în schimbare, cu mize strategice asumate pe deplin de instituţiile statului român şi în primul rând de MAE”, se mai arată în document. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a reafirmat angajamentul şi implicarea neobosită, în toate proiectele din următoarea perioadă, a Ministerului Afacerile Externe, care, în 2017, a împlinit 155 de ani de activitate în slujba promovării intereselor Romaniei.

 

“1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca naţiune de a fi liberi şi uniţi într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili şi integri”, a declarat într-un mesaj video publicat pe o reţea de socializare, şi preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului român a subliniat că “numai împreună, implicaţi şi determinaţi, vom reuşi să construim o Românie puternică şi respectată în Europa şi în lume”. El a adăugat că “în prag de Centenar este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate ţara noastră”.

 

 

Ziua Naţională a României a fost marcată şi în baza militară de la Kandahar, unde pe 1 decembrie 15 dintre militarii români aflaţi în Afganistan au fost avansaţi în grad, iar alţi 20 au primit distincţii din partea partenerilor americani. De asemenea, cu acelaşi prilej, alţi militari români şi americani au primit Emblema de onoare sau Emblema de merit din partea Ministerului Apărării Naţionale. În cadrul ceremoniei de la Kandahar oaspeţii au fost întâmpinaţi de militari în costume populare româneşti, iar organizatorii evenimentului au amenajat un stand de promovarea României, precum şi unul care prezintă armamentul din dotarea Armatei Româme, dar şi modelul uniformei din Războiul de Independeţtă. Tot în cadrul festivităţilor a fost vernisată şi expoziţia de fotografie organizată de Radio România, “Afganistan, chipuri ale războiului”, dedicată memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, ucis la 15 septembrie, într-un atac al insurgenţilor.

 

„Basmul românesc” îşi începe a doua călătorie de Ziua Naţională a României şi va ajunge la elevii români din comunităţile din afara graniţelor ţării. Primul paragraf din basm a fost scris de elevii Asociaţiei Proiect Pro Europa din Suceava. Povestirea va fi continuată de elevii Şcolii de Limba Română, Cultură şi Civilizaţie a Asociaţiei Interculturale Româno-Elene DACIA din Atena, Grecia. La scrierea basmului colectiv vor contribui elevii din şcoli româneşti din Belgia, Italia, Spania, Ucraina, Germania, Franţa, Grecia şi România. Fiecare paragraf scris de copii este reprezentat printr-un desen ce sugerează ideea principală a acestuia. Forma finală a „Basmului românesc” va prinde contur într-o ediţie tipărită, care va fi lansată pe data de 1 decembrie 2018. Prima ediţie a proiectului „Basm românesc” a fost iniţiată în 2013, iar cea de-a doua se înscrie în programul strategic al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”,  „Spaţiul cultural comun românesc - Centenar Marea Unire 1918-2018”. Scopul proiectului este acela de a-i provoca pe elevii români de pretutindeni să conceapă împreună un basm, pe durata unui an, argument al unităţii lor identitare, indiferent de locul în care trăiesc.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-01 12:18:00
Vizualizari: 597
TiparesteTipareste