Minivacanţa de Ziua Naţională

minivacanţa de ziua naţională Aproape 90 de mii de turişti români şi-au petrecut minivacanţa de 1 Decembrie în hoteluri şi pensiuni din ţară, a apreciat Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.

S-a terminat minivacanţa de patru zile prilejuită de Ziua Naţională a României, celebrată pe 1 Decembrie, şi sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al ţării, marcată pe 30 noiembrie. Peste 88 de mii de turişti români şi-au petrecut zilele libere în hoteluri şi pensiuni din ţară, a estimat Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc. O analiză a Federaţiei arată că aceştia au cheltuit aproximativ 9,4 milioane de euro pe cazare şi servicii de masă. Conform analizei, pentru prima oară în ultimii 27 de ani, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele în oraşele turistice europene.

 

Spre deosebire de anii în care turiştii români optau pentru excursii în oraşele din Europa, în minivacanţa de 1 Decembrie din acest an aproximativ 39.000 de români au preferat să aleagă şi oraşele din România, cele mai căutate city break-uri interne fiind în municipiile transilvănene Alba Iulia, Sibiu, Braşov şi Cluj Napoca. În ceea ce priveşte costurile, tarifele pentru pachetele promoţionale de 1 Decembrie au variat între 359 - 800 lei de persoană. Gradul de ocupare în staţiunile montane tradiţionale precum cele din Valea Prahovei  sau Poiana Braşov a fost de 80-90%. Au mai fost preferate staţiunile din Bucovina  şi cele balneoclimaterice.

 

Pentru a se relaxa, peste 20.000 de turişti au ales destinaţiile montane, unde au avut parte de peisaje splendide de iarnă, iar cei care au ales pensiunile au fost aşteptaţi cu preparate tradiţionale româneşti precum sărmăluţe sau tochitură. Pe de altă parte, românii care au fost trebuit să se întoarcă la serviciu luni dimineaţa au avut parte, la întoarcerea acasă de un trafic infernal. În special la ieşirea din staţiunile de pe Valea Prahovei s-au creat ambuteiaje, iar maşinile au circulat bară la bară. Alţii au profitat de week-endul prelungit pentru a-şi vizita părinţii sau rudele din altă localitate.

 

De aceea, foarte mulţi au preferat să facă excursii de o zi sau să îşi petreacă această minivacanţă la prieteni şi rude. In marile oraşe ale României, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită prin defilari, concerte de muzică populară şi uşoară în aer liber, proiecţii de filme şi activităţi pentru copii. 

 

În Bucureşti, momentul central l-a reprezentat tradiţionala paradă militară. Locuitorii capitalei s-au putut bucura de luminile ornamentale de sărbători, aprinse vineri. Peste 3 milioane de beculeţe  împodobesc capitala, iar anul acesta, figurinele luminoase sunt inspirate din tradiţiile româneşti. De asemenea, în centrul Bucureştiului a fost deschis Târgul de Crăciun, care reuneşte o zonă gastronomică, peste 100 de căsuţe cu produse tradiţionale şi un patinoar. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-04 12:05:00
Vizualizari: 427
TiparesteTipareste