Curtea de Argeş

curtea de argeş Destinaţia noastră de astăzi, situată la doar 160 de kilometri de Bucureşti, municipiul Curtea de Argeş, păstrează vestigii ce pot constitui repere ale unor adevărate itinerarii turistice.

Destinaţia noastră de astăzi, situată la doar 160 de kilometri de Bucureşti, municipiul  Curtea de Argeş, păstrează vestigii ce pot constitui repere ale unor adevărate itinerarii turistice. Oraşul aşezat la poalele munţilor Făgăraş, poartă de intrare pe Transfăgărăşan, una dintre şoselele din România construite la cea mai mare altitudine, îşi aşteaptă turiştii în orice sezon, cu aceeaşi ofertă bogată de petrecere a timpului liber. Fie că doriţi să vizitaţi monumente istorice, să cunoaşteţi tradiţiile locului, sau să vă aventuraţi prin împrejurimi, Curtea de Argeş este destinaţia ideală.

            

Suntem însoţiţi în călătoria noastră de către Dumitru Grecu, dezvoltator de turism, promotor al turismului argeşean, care ne vorbeşte despre istoria bogată şi deosebită a municipiului Curtea de Argeş. "Aici a fost prima capitală şi prima mitropolie a Ţării Româneşti. Aici sunt înmormântaţi regii României, aşa încât oraşul are o valoare extraordinară din punct de vedere istoric, religios, dar şi cultural. Avem monumente absolut excepţionale. Biserica Domnească este, probabil, una dintre cele mai importante biserici creştine, chiar nu numai în rândul celor ortodoxe, fiindcă are o pictură foarte veche. Este din secolul al XIV-lea şi e o pictură care se păstrează în formă autentică, nerestaurată. Este foarte laborioasă şi interesantă din punctul de vedere al compoziţiei, al cromaticii şi al mesajului transmis de către reprezentările iconografice din această biserică. Câteva dintre aceste reprezentări sunt unice în lume. Din păcate, puţină lume ştie acest lucru, fiindcă Biserica Domnească de la Curtea de Argeş ar trebui să fie văzută de toţi creştinii, din toată lumea. Am cunoscut catolici care au fost extrem de impresionaţi de monumentul nostru. Aceştia, chiar dacă locuiesc într-o ţară îndepărtată, vin de mai multe ori să vadă şi, de fiecare dată, descoperă altceva."


Următoarea recomandare a invitatului nostru, Dumitru Grecu, promotor al turismului argeşean, este Biserica Meşterului Manole, catedrala eparhială de la Curtea de Argeş. "Este simbolul României şi, probabil, cea mai frumoasă biserică din România, o creaţie absolut extraordinară din punct de vedere arhitectonic, dar şi din punct de vedere al mesajului pe care îl transmite. A fost construită în doar cinci ani, între 1512 şi 1517 de către domnitorul român Neagoe Basarab, cel care a fost şi arhitectul acestei biserici. Mesajul legendei Meşterului Manole este acela că nimic nu se face fără sacrificii şi, cu cât îţi doreşti să faci mai mult, cu atât sacrificiul este mai mare.

Nu în ultimul rând, este necropola regilor României. Aici îşi dorm somnul de veci regele Carol I împreună cu regina Elisabeta şi regele Ferdinand împreună cu regina Maria. De curând, a venit la Curtea de Argeş şi regina Ana, iar, peste câteva zile va veni pentru totdeauna şi regele Mihai. Astfel, în oraşul regal de la Curtea de Argeş, vom avea trei regi ai României."


Mulţi dintre turiştii care ajung la Curtea de Argeş îşi rezervă primele zile pentru a vizita monumentele istorice, care sunt foarte apropiate unul de celălalt, după care vor să cunoască împrejurimile oraşului. Şi sunt foarte multe obiective, spune Dumitru Grecu, promotor al turismului argeşean. "Se pare că  nu întâmplător regii României au ales să-şi doarmă somnul de veci aici. Se pare că există nişte energii benefice. Însuşi arhitectul care a restaurat biserica Mănăstirii Argeşului, biserica meşterului Manole, Lecomte du Noüy, şi-a ales să doarmă somnul de veci la Curtea de Argeş. Astfel, foarte mulţi turişti s-au îndreptat spre Curtea de Argeş. Şi din punct de vedere economic oraşul e foarte dezvoltat. De la noi, pleacă la export produse în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, mai mult decât trei judeţe mai slab dezvoltate, la un loc. Totodată, la Curtea de Argeş şi pe Valea Argeşului, s-a ales să se construiască barajul Vidraru, în 1960. Acesta a fost terminat în doar cinci ani, iar la vremea respectivă era printre cele mai importante din lume şi unul dintre cele mai mari din Europa. Acesta e şi o atracţie turistică deosebită întrucât în spatele barajului Vidraru s-a format lacul Vidraru, care are o suprafaţă de 870 de hectare şi care el însuşi reprezintă o atracţie şi creează un peisaj extraordinar."


Cea mai importantă atracţie turistică din zonă, aşa cum s-a dovedit în ultima perioadă, este Transfăgărăşanul, continuă Dumitru Grecu. "Acesta a fost evaluat ani de zile, de multe agenţii internaţionale de turism, ca fiind cel mai frumos drum din lume. Întrucât totul este relativ, nu putem afirma cu siguranţă că e cel mai frumos drum din lume, dar, în orice caz, este un drum fantastic. Este frecventat de foarte multă lume, iar anul acesta a fost un aflux impresionant de turişti. Iar, de la un la altul, numărul turiştilor creşte."


Unii vin în municipiul Curtea de Argeş pentru turism ecumenic, unii vin pentru turism cultural, de relaxare sau de aventură, iar alţii pentru toate la un loc. Zona oferă toate elementele pentru crearea unui produs turistic extrem de complex. Şi este în plină dezvoltare, spune invitatul nostru. "Ne-ar mai trebui în zonă o pârtie de schi, care se pare că va fi finalizată până la finele anului următor. Astfel, vom avea întreaga panoplie de atracţii turistice. Anul viitor va fi, de asemenea, lansată o nouă activitate de agrement pe lacul Vidraru, iar oferta de petrecere a timpului liber se va diversifica mai mult. Începând de anul acesta, am început o activitate de off road şi avem câteva trasee spectaculoase, care urcă până la 2.200 de metri, pe drumuri pe care nu are acces orice maşină."


În speranţa că v-am convins să petreceţi un sejur în Curtea de Argeş vă invit să vă contactaţi chiar acum operatorul de turismul pentru o ofertă personalizată în care să nu uitaţi să includeţi şi excursiile opţionale în munţii Făgăraş.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-14 10:30:00
Vizualizari: 196
TiparesteTipareste