Cooperarea transfrontalieră în UE

cooperarea transfrontalieră în ue Cooperarea teritorială europeană joacă un rol important în eliminarea obstacolelor frontaliere și în stimularea cooperării în aceste zone.

Cooperarea teritorială europeană joacă un rol important în eliminarea obstacolelor frontaliere și în stimularea cooperării în aceste zone. În perioada 2014-2020, peste 10 miliarde EUR vor fi investite în cooperarea dintre regiuni, dintre care aproximativ 6,6 miliarde EUR vor fi direcționate către regiunile transfrontaliere. Proiectele Interreg A au înregistrat numeroase realizări concrete pentru mulți cetățeni europeni aflați în regiuni extrem de diverse, de pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Un instrument important și de succes în programele de cooperare transfrontalieră  sunt proiectele de tip interpersonal și la scară mică, evident concepute să promoveze convergența în regiunile de frontieră și să stabilească la nivel local contacte directe între oameni.Proiectele de tip interpersonal pot avea o durată limitată, iar principalul lor obiectiv este de a finanța inițiative din diferite domenii de cooperare transfrontalieră, cu impact la nivel local, pentru a sprijini principalele obiective tematice ale programelor UE. Dintre domeniile vizate amintim cultura (de exemplu, învățarea limbii din țara învecinată), sportul, turismul, educația și formarea profesională, economia, protecția mediului și ecologia, sănătatea, transportul și infrastructura de mici dimensiuni, cooperarea administrativă, activitățile de promovare ș.a.m.d.

 

Doamna Miruna Eftimiu consilier în cadrul Compartimentului Programe și Proiecte Europene din cadrul Consiliului Judetean Girugiu ne vorbeste despre proiectele Interregionale România- Bulgaria: "Avem două proiecte în implementare în cadrul pogramului Interregional de Cooperare România - Bulgaria, Interreg 5A. Dintre ele aș dori să menționez un proiect la scară mică. Este un proiect aflat în implementare și se numește "Program avansat trensfrontalier de instruire pentru administrația județului Giurgiu și cea a districtului Ruse ", are o perioadă de implementare de 24 de luni, un buget de aproximativ 450.000 de euro, și se va realiza în parteneriat cu Prefectura Districtului Ruse și primăria Țenovo, tot districtul Ruse.În cadrul proiectului Consiliul Județean Giurgiu, ca beneficiar LEADER, dorește creșterea capacității de cooperare între autoritățile publice din județul Giurgiu și districtul Ruse, prin profesionalizarea personalului și crearea unui cadru comun de cooperare în domenii de interes comun precum investiții și energii regenerabile."


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-18 12:02:00
Vizualizari: 554
TiparesteTipareste