Judeţul Mureş, o destinaţie pentru toţi

judeţul mureş, o destinaţie pentru toţi Vă invităm azi să cunoaştem un judeţ în care se pot practica toate formele de turism.

Vă invităm azi să cunoaştem un judeţ în care se pot practica toate formele de turism. Este un judeţ în care veţi găsi suprafeţe întinse de păduri, pensiuni situate în peisaje pitoreşti, două staţiuni balneoclimaterice, dar şi singura cetate medievală din Europa locuită permanent. Sanda Viţelar, consilier de comunicare şi mass media la Consiliul Judeţean Mureş, vă invită să nu ocoliţi judeţul Mureş de pe lista destinaţiilor dumneavoastră de vacanţă. Veţi putea practica aici toate formele de turism, căci veţi avea de toate, mai puţin mare.  "Nu avem mare, dar avem apă sărată, fiindcă avem două staţiuni balneoclimaterice. Sovata este arhicunoscută pentru Lacul Ursu, un lac cu un efect heliotermic unic în această parte a Europei, produs de apele sărate şi dulci care se întâlnesc. De asemenea, proprietăţile termale şi balneoclimaterice sunt deosebite. Staţiunea Sângeorgiu de Mureş a devenit staţiune turistică în 2017, unde este iarăşi un centru SPA, cu apă sărată care vine direct din sol, deosebit de binefăcătoare pentru toate bolile sistemului osos şi nu numai. Apoi, avem turismul montan, cu Valea Mureşului superior, unde avem defileul natural Deda-Topliţa şi Rezervaţia Naturală Munţii Călimani, un loc în care turiştii pot experimenta foarte multe tradiţii şi obiceiuri locale. În timpul verii, există şi un festival dedicat acestor tradiţii la Lunca Bradului şi Răstoliţa şi există foarte multe trasee montane pentru toţi turiştii. De asemenea, o destinaţie de neratat este Sighişoara. Foarte mulţi turişti străini vin în singura cetate locuită din această parte a Europei. Este o cetate medievală deosebit de frumoasă în care se organizează foarte multe evenimente."


La Sighişoara se păstrează cel mai frumos si mai bine conservat ansamblu urban medieval din Romania, cu străzi înguste, case masive din cărămidă, locuite şi în prezent, totul fiind înconjurat de ziduri întărite cu 14 turnuri de apărare, din care astăzi se mai păstrează în stare bună doar nouă dintre ele. Iar pentru cei care doresc zone mai liniştite, Sanda Viţelar, consilier de comunicare şi mass media în cadrul Consiliului Judeţean Mureş, recomandă zona de câmpie a judeţului Mureş, de la Târgu Mureş spre Cluj şi spre Alba. "Acolo sunt foarte multe lacuri şi este destinaţia preferată a pescarilor. De asemenea, avem Valea Nirajului, numită şi Ţara Morcovului, unde se cultivă foarte multe legume.  Nu în ultimul rând, recomandăm Târgu Mureş. Centrul oraşului este reprezentativ pentru stilul Secession transilvănean, cu două clădiri considerate bijuterii ale acestui stil, respectiv Palatul Culturii şi Palatul Administrativ. Pentru tinerii care îşi doresc ceva mai ieşit din comun, recomand traseul Colinele Transilvaniei . Acesta trece şi prin judeţul Mureş. Este un traseu care poate fi parcurs cu bicicleta. Pe parcursul acestui traseu, sunt organizate vizionări de filme, picnicuri, vizite la case tradiţionale sau la mănăstiri şi biserici fortificate. Pe Valea Mureşului, de asemenea, din localitatea Deda, pleacă mai multe trasee de bicicletă. Turiştii nu trebuie să vină neapărat cu bicicletă, căci vor găsi la noi."


Dacă vă plac obiectele meşteşugăreşti şi v-aţi ales judeţul Mureş ca destinaţie de vacanţă, aţi ales excelent. Acolo există un Centru al Creaţiei Populare, care face parte din Şcoala Populară de Arte, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Mureş. Sanda Viţelar. "Prin intermediul acestui centru, cei care doresc pot vizita meşteşugarii la ei acasă. Depinde ce îşi doresc. De exemplu, în zona Reghinului avem Fabrica de viori şi sunt singurii meşteşugari din zona noastră specializaţi în pielărie: curele, încălţări sau genţi. Înspre zona montană, spre Topliţa, în anotimpul cald puteţi trăi o experienţă unică: spălatul hainelor la vâltoare. Turiştilor li se percepe o taxă modică, de câţiva lei. Vâltoarea este o căldare de lemn foarte mare, în care apa captată în mod natural din râurile de munte curge cu viteză, iar hainele se spală fără nici un pic de detergent şi se spală mai bine decât în orice maşină de spălat. În Sighişoara avem turnurile meşteşugarilor, iar acolo se pot vedea diverse meşteşuguri: pictatul icoanelor pe sticlă, pielărie, blănărie, etc."


Sanda Viţelar, consilier de comunicare şi mass media în cadrul Consiliului Judeţean Mureş, a cules impresii ale turiştilor, din toate zonele turistice. Acestea sunt în mare parte pozitive. Ce le-a plăcut însă cel mai mult? "Autenticul. Faptul că lucrurile sunt la simple noi. De exemplu, poţi fi cazat într-un hotel de patru, cinci stele cu un SPA foarte modern şi să mergi pentru câteva ore să experimentezi cum este să mănânci mămăligă cu brânză sau balmoş, cum îi spunem noi, direct de la stână, din vârf de munte. Această experienţă directă a fost cea mai apreciată în rândul turiştilor străini. Autenticitatea, naturaleţea, calitatea foarte bună a produselor, gastronomia deosebită, obiceiurile tradiţionale. Toate acestea dau o savoare specială sejurului în judeţul nostru."


În judeţul Mureş este cunoscut faptul că populaţia este împărţită în etnici români şi maghiari, însă toată lumea vorbeşte engleza, continuă invitata noastră. "De asemenea, prin Muzeul Judeţean Mureş noi punem la dispoziţia turiştilor ghizi care pot prezenta toate zonele şi atracţiile în limbile engleză, franceză, germană, italiană  etc. Vă aşteptăm cu drag în inima Transilvaniei, în judeţul Mureş."


Iată aşadar toate ingredientele unei vacanţe de neuitat, pentru toată lumea, în inima Transilvaniei. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-11 10:42:00
Vizualizari: 750
TiparesteTipareste