Jurnal românesc - 21.12.2017

jurnal românesc - 21.12.2017 Bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române au oficiat, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989. pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

În toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989. pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român. La Bucureşti, slujbe de pomenire au fost oficiate la troiţa din Cimitirul Eroilor Revoluţiei şi la troiţele de la Piaţa Universităţii. Zilele acestea, în toată ţara se desfăşoară manifestări comemorative în cinstea martirilor din decembrie 1989: simpozioane, expoziţii, mese rotunde şi concerte. Şi Parlamentul s-a reunit, în şedinţă solemnă, dedicată împlinirii a 28 de ani de la Revoluţia Română. Data de 21 decembrie 1989 marchează începutul revoluţiei la Bucureşti.


Potrivit prevederilor Legii Pensiilor, pensionarea anticipată se poate realiza cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Cuantumul pensiei anticipate se calculează în acelaşi mod în care se stabileşte şi pensia pentru limita de vârstă. Un lucru important este faptul că se interzice cumularea pensiei anticipate cu altă reducere reglementată de legea în vigoare, precum veniturile obţinute în calitatea de asigurat al sistemului de pensii publice. În momentul împlinirii vârstei necesare pentru acordarea pensiei standard, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă.


Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie protestează faţă de nerespectarea promisiunilor făcute de autorităţi privind creşterea finanţării asistenţei medicale primare şi debirocratizarea activităţii medicilor de familie. Astfel, începând cu 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene. Cele două organizaţii profesionale ale medicilor de familie anunţă, într-un comunicat, că, la mai bine de o lună de când doctorii au protestat şi au fost chemaţi la negocieri de premierul Mihai Tudose, nu s-au rezolvat revendicările lor.


Ministerul de Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români care se deplasează în străinătate până la finalul anului "Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă 2017". Materialul conţine recomandări utile în cazul călătoriilor în afara graniţelor României, precum şi un set de informaţii de interes pentru cele mai frecventate destinaţii turistice din această perioadă, respectiv Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Ungaria. Cetăţenii români pot evita eventuale situaţii neplăcute ce pot apărea pe perioada vacanţei sau a concediului în străinătate consultând ghidul care a fost publicat pe pagina de internet a MAE, la rubrica "Sfaturi de călătorie", secţiunea 'Ghiduri de călătorie', precum şi pe pagina de Facebook a Departamentului Consular. Ministerul reaminteşte, cu acest prilej, că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare în cazul în care apar situaţii speciale în ţara în care aceştia se află.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-21 11:45:00
Vizualizari: 357
TiparesteTipareste