28 de ani de la Revoluţia Română

28 de ani de la revoluţia română După 28 de ani de la revolta care a dus la prăbuşirea regimului comunist, românii continuă să-şi comemoreze eroii.

Desparţirea violentă de regimul comunist, în urmă cu 28 de ani, şi amprenta nefastă pe care acesta a lăsat-o, timp de patru decenii, pe destinul României revin pregnant pe retina opiniei publice la fiecare final de an. Prevestite de căderea Zidului Berlinului şi de disoluţia regimurilor totalitare din Europa Centrală şi de Est, înlăturarea cuplului dictatorial Nicolae şi Elena Ceaşescu şi divorţul definitiv al României de comunism nu au fost deloc facile. 


În fiecare an, Parlamentul de la Bucureşti, ca entitate fundamentală în arhitectura instituţională a României democratice, ţine o şedinta solemnă în memoria celor peste 1.100 de victime ale represiunii defunctului regim. Seria discursurilor din plenul reunit al Legislativului a fost deschisă de vicepreşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor, deputatul social-democrat Adrian Paul Radu: "Faptele şi momentele unice ale Revoluţiei începute la Timişoara, evocate acum, sunt doar câteva fragmente ale unui adevar istoric despre care noi suntem datori să vorbim. Să-l facem cunoscut generaţiilor tinere, din respect pentru eroii Revoluţiei, cu o pledoarie pentru neuitare".


La rându-i, senatorul liberal Marcel Velea a declarat că memoria eroilor Revoluţiei trebuie respectată. Marcel Velea:  "Revoluţia Româna a învins frica, a învins regimul şi a ridicat o naţiune liberă. Sacrificiul a născut democraţia. Aplaudăm forţa naţiunii noastre, hotărârea şi curajul de a lupta pentru demnitatea umană, civică, şi pentru drepturile noastre inalienabile". 


Un alt senator, Vlad Alexandrescu, de la USR, a spus că lupta pentru o Românie europeană reprezintă omagiul adus eroilor Revoluţiei. Vlad Alexandrescu: "Libertatea, democraţia constituţională, statul de drept, justiţia independentă, integritatea şi responsabilitatea în exercitarea puterii sunt valorile pentru care trebuie să luptăm în continuare în România, pentru a onora cu adevărat Revoluţia din decembrie, Revoluţia noastra". 


La Bucureşti, şi nu doar, au avut loc mai multe ceremonii religioase şi au fost depuse coroane de flori în Piaţa Universităţii - percepută ca simbol al luptei împotriva comunismului - şi la Cimitirul Eroii Revoluţiei. Pentru Radio România, unul dintre participanţi a declarat:  "Mi-am pierdut baiatul în vârstă de 19 ani şi jumătate. Va rămâne veşnic această durere. Ei au început ceva, dar noi n-am continuat". Manifestări similare au fost organizate la sediile Radioului şi Televiziunii publice, instituţii media cu un rol major în decembrie '89. 



www.rri.ro
Publicat: 2017-12-22 12:45:00
Vizualizari: 930
TiparesteTipareste