Jurnal românesc - 27.12.2017

jurnal românesc - 27.12.2017	Ministerul de Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români care se deplasează în străinătate până la finalul anului "Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă 2017"

Ministerul de Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români care se deplasează în străinătate până la finalul anului "Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă 2017". Materialul conţine recomandări utile în cazul călătoriilor în afara graniţelor, precum şi un set de informaţii de interes pentru cele mai frecventate destinaţii turistice în această perioadă, respectiv Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia şi Ungaria. Cetăţenii români pot evita eventuale situaţii neplăcute ce pot apărea pe perioada vacanţei sau a concediului în străinătate consultând ghidul, care a fost publicat pe pagina de internet a Ministerului, la rubrica "Sfaturi de călătorie", secţiunea "Ghiduri de călătorie", precum şi pe pagina de Facebook a Departamentului Consular. Românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie şi aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare în cazul în care apar situaţii speciale în ţara în care aceştia se află.


Poliţişti români, cunoscători ai limbii bulgare, formează patrule comune cu omologii lor din ţara vecină în staţiunea Bansko, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române. Ei vor acţiona în trei serii şi vor desfăşura activităţi de ordine şi siguranţă publică, până în luna martie a anului viitor. Este al optulea sezon de iarnă în care se organizează asemenea misiuni comune în Bulgaria, activităţile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiştilor veniţi din România, care au avut, astfel, posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor români pentru soluţionarea unor probleme, precizează Inspectoratul General al Poliţiei Române. Pe de altă parte, de anul viitor, taxa pentru trecerea Podului Giurgiu-Ruse va creşte de la 13 la 14 lei pentru autoturisme şi de la 27 la 28 de lei pentru autoutilitare cu masa de până la 3 tone şi jumătate, potrivit Ministerului Transporturilor. Practic, taxa pentru trecerea Podului Prieteniei rămâne la aceeaşi valoare în euro, dar calculată la un alt curs al monedei europene faţă de cel de acum un an.


Românii care lucrează în afara ţării au ales în număr mare să petreacă sărbătorile acasă. Pentru a evita blocajele, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au suplimentat efectivele şi amintesc faptul că timpii de aşteptare din punctele vamale pot fi verificaţi de pe telefonul mobil. Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia ''Trafic on-line'' (disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro), care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale orare. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute. Poliţia mai iinformează că, deşi traficul prin Vama Porţile de Fier I a crescut cu circa 20 %, acest punct de trecere a frontierei este mai puţin aglomerat.



www.rri.ro
Publicat: 2017-12-27 12:10:00
Vizualizari: 642
TiparesteTipareste