Jurnal românesc - 02.01.2018

jurnal românesc - 02.01.2018 Un tricolor românesc, cu o lungime de 100 de metri, a fost întins duminică de la un mal la altul al Prutului.

Un tricolor românesc, cu o lungime de 100 de metri, a fost întins duminică de la un mal la altul al Prutului de-a lungul unui pod feroviar, în prezent dezafectat, care face legătura între localitatea vasluiană Fălciu şi oraşul Cantemir din Republica Moldova, dând start astfel seriei de manifestaţii care celebrează Centenarul Marii Uniri. Autorităţile locale din proximitatea Prutului au cerut Guvernului de la Bucureşti să iniţieze construcţia podului rutier de la Fălciu, care face legătura cu Republica Moldova. Podul rutier din localitatea vasluiană a fost distrus la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar cel feroviar a fost scos din uz în urmă cu câţiva ani. Numeroşi participanţi la manifestaţia de duminică au scandat: "România n-a avut graniţă la Prut!", "Unire", "Unitate naţională" sau "Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!". Evenimentul, organizat de Alianţa pentru Centenar, care reuneşte peste 130 de asociaţii civice sub mesajul unionist "Basarabia e România", în parteneriat cu Primăria comunei Fălciu, este primul din seria de acţiuni care vor marca împlinirea unui secol de la Marea Unire a românilor. Reamintim că, în 1918, procesul de constituire a statului naţional român s-a încheiat prin unirea cu Regatul României a provinciilor istorice cu populaţie majoritar românească aflate, până atunci, sub administraţia imperiilor multinaţionale vecine. În urma celui de-al Doilea Război Mondial, România pierdea, însă, Basarabia şi nordul Bucovinei.

 

O serie de schimbări  fiscale importante au intrat în vigoare, în România, de la 1 ianuarie 2018. Astfel, salariul minim brut pe economie va creşte de la 1.450 de lei (cca. 300 de euro) la 1.900 de lei (cca. 410 euro), pensia minimă va fi de 640 de lei (cca.135 euro), iar impozitul pe venit va scădea la 10%. Tot din 2018 scad contribuţiile pentru pilonul II de pensii şi intră în vigoare plata defalcată a TVA, obligatorie pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se află în insolvenţă. Totodată, plata contribuţiilor sociale va trece de la angajator la angajat, iar acest transfer implică renegocierea contractelor de muncă, situaţie în care unele venituri ar putea avea de suferit. Potrivit Guvernului, aplicarea acestor măsuri va avea un impact pozitiv asupra Produsului Intern Brut prin stimularea ocupării locurilor de muncă, mărirea puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerea muncii la negru. În schimb, analişti economici apreciază că impactul acestor măsuri asupra populaţiei şi a mediului de afaceri nu poate fi cuantificat cu exactitate în prezent.

 

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk, a anunţat că noua şcoală din Iordăneşti va fi inaugurată pe 11 ianuarie, scrie ziarul Libertatea Cuvântului. El a explicat ca şcoala era pregătită să îşi primească elevii încă de la începutul lunii decembrie, dar comitetul părinţilor a decis să amâne deschiderea pentru luna  ianuarie. Școala nu a fost dată în mod oficial în exploatare, guvernatorul regiunii Cernăuţi subliniind că, în prezent, nu pot fi găsite 25.000 de grivne (745 euro). Prin urmare, Oleksandr Fişciuk le-a cerut subalternilor să găsească de urgenţă suma menţionată şi să finalizeze toate formalităţile. Potrivit sursei citate, construcţia şcolii din Iordăneşti a început în anul 2011, însă lucrările s-au desfăşurat cu multe întreruperi din cauza lipsei de fonduri. Mai mult decât atât, părinţii au recurs chiar la acţiuni de protest, nelăsându-şi copiii să meargă la şcoala veche, avariată. În total, costurile de construcţie pentru noua şcoală sunt estimate la circa 40 milioane de grivne (1,19 milioane euro).


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-02 13:53:00
Vizualizari: 552
TiparesteTipareste