Lansarea Platformei pentru regiunile carbonifere

lansarea platformei pentru regiunile carbonifere Uniunea Europeană sprijină statele membre în trecerea lor de la combustibilii fosili la o sursă mai curată de energie. În acest sens, recent, a fost lansată o nouă Platformă pentru pentru regiunile carbonifere în tranziţie.

Trecerea de la  combustibilii fosili la surse mai curate de energie  este o prioritate pentru Uniunea Europeană.  În ultimii ani,  energia care provine din surse regenarabile câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa combustibilior fosili, iar cărbunele a intrat deja în declin.  În acest sens,  Uniunea Europeană a lansat o nouă platformă  pentru regiunile carbonifere pentru a impulsiona tranziţia către un viitor mai durabil. Se vor dezvolta proiecte şi strategii pe termen lung în regiunile carbonifere şi se vor promova investiţii în tehnologii noi, astfel încât fiecare regiune să beneficieze de avantajele pe care le oferă tranziţia către o economie curată. Totodată, acest lucru va duce atât la combaterea schimbărilor climatice, cât şi la creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în sectorul energetic prin investiţii în tehnologiile moderne. 


Între 2008 şi 2014, numărul de locuri de muncă în domeniul tehnologiilor bazate pe energia regenerabilă a crescut cu 70% şi, în prezent, există aproximativ 2 milioane de locuri de muncă în sectorul energiei curate în întreaga Uniune Europeană. Există potenţial pentru crearea unui număr suplimentar de 900 de mii de locuri de muncă până în 2030, dacă se fac suficiente investiţii publice şi private. 


Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil pentru uniunea energetică: "Trecerea către o economie curată din punct de vedere energetic necesită uneori decizii dificile.  Dar vom face tot ce ne stă în putinţă ca în acest proces de tranziţie să nu rămână nici o regiune uitată, când se decide abandonarea economiei bazate pe combustibii fosili. Platforma pentru regiunile  carbonifere în tranziţie, pe care tocmai am lansat-o,  este o dovadă tangibilă a acestei promisiuni...Minereurile de cărbune sunt extrase în prezent din 41 de regiuni existente în 12 state membre.  Cu toate acestea, este evident faptul că rolul proemient pe care cărbunele îl are în sistemul energetic al UE este în continuă descreştere datorită dezvoltării tehnologice. Producţia şi cererea de cărbune prezintă o scădere constantă în UE. Productia a scăzut cu 31% între anii 2000 şi 2015, iar consumul cu 13%."


În prezent, în România nici o mină de cărbune nu mai  este profitabilă. De la 100 de mii de persoane care lucrau în acest sector inainte de 1989, acum mai lucrează aproximativ 3000 de români. La sfârşitul anului trecut, două mine din Valea Jiului au fost închise, urmând să intre în programul de ecologizare stabilit în conformitate cu notificările transmise Comisiei Europene.



www.rri.ro
Publicat: 2018-01-04 11:53:00
Vizualizari: 704
TiparesteTipareste