Români în lume - 09.01.2018

români în lume - 09.01.2018	“Soldaţi. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a fost selectat în competiţia Bright Future a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Suediei organizează, la sediul institutului, pe 15 ianuarie, o serie de evenimente menite să marcheze această dată specială. Seara se va deschide cu un concert susţinut de naista de origine română Dana Dragomir, care, acompaniată de pianistul suedez Mathias Hellberg, va interpreta piese de inspiratie folclorică românească. Programul include si lecturi din opera mai multor scriitori români tradusi în limba suedeză, acoperind o paletă vastă de genuri si specii literare: poeme de Mihai Eminescu, Nina Cassian si Nichita Stănescu, schita Situatiunea a lui Ion Luca Caragiale, proză de Zaharia Stancu,  fragmente din Apocalipsa după Cioran a lui Gabriel Liiceanu  precum si din eseul lui Benjamin Fondane despre Constantin Brâncusi.Textele vor fi prezentate în limba suedeză în lectura actorului Christian Fex.

 

“Soldaţi. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a fost selectat în competiţia Bright Future a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, (Olanda) care va avea loc în perioada 24 ianuarie - 4 februarie. Filmul, o coproductie Romania - Serbia, va concura cu 47 de pelicule din ţări ca Statele Unite, Germania, Suedia şi Franta pentru premiul in valoare de 10.000 de euro al secţiunii dedicate tinerilor cineaşti. Lungmetrajul, adaptare liberă a romanului omonim scris de Adrian Şchiop Şi apărut la editura Polirom în 2013, va fi lansat în cinematografele româneşti luna viitoare, pe 2 februarie.

 

 

Selecţia ‘Instrumente delicate cu care se poate acţiona’ concepută de Alexandra Pirici va avea loc pe 26, 27, 28 ianuarie în spaţiul Kunsthalle Wien. Lucrarea va fi prezentată în premieră în Austria  în cadrul unui festival care marchează relansarea Tanzquartier Viena, sub conducerea unui nou director artistic. Instrumente delicate cu care se poate acţiona este o selectie subiectivă de imagini, situaţii, discursuri politice, evenimente importante din cultura pop, artă si politică re-mediate de cinci performeri. Un spaţiu expoziţional virtual e creat în cadrul spaţiului fizic. Cum este fabricată realitatea, cum este scrisă, comentată şi schimbată istoria în amintirile noastre şi în procesul de întruchipare, cum reuşeşte acest joc cu evenimente semnificative din viaţa reală transformate în obiecte şi imagini abstracte să dezvăluie relaţiii diferite între ele. Publicul  este implicat  în peisajul în continuă schimbare al acţiunilor şi gesturilor, fiind invitat să aleagă noi începuturi. În felul acesta, rescrierea unei arhive iconografice de evenimente politice devine în sine un act social.

 

Lucrări ale artistului român Constantin Flondor şi ale Grupului Sigma sunt expuse, până pe 11 februarie, la Muzeul de Artă Modernă din Varşovia, într-o expoziţie de grup intitulată „Celălalt Transatlantic. Arta cinetică şi Op-art din Europa de Est şi America Latină din anii’50-‘70”. Sigma a fost un grup din Timişoara, care a activat între anii 1969 - 1980, adept al artei experimentale, având un rol deopotrivă artistic şi pedagogic. Grupul a oferit o viziune alternativă, prin abordări multidisciplinare, apelând la matematică, estetică industrială, marketing, geometrie industrială, culori complementare, design, geometrie descriptivă sau studiu bionic. Premiat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, pictorul timişorean Constantin Flondor este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani care, în cei aproximativ 50 de ani de creaţie, a traversat o experienţă complexă în domeniul cercetării interdisciplinare al experimentului plastic.


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-09 12:15:00
Vizualizari: 621
TiparesteTipareste