Români în lume - 12.01.2018

români în lume - 12.01.2018	15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită, şi în acest an, de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită, şi în acest an, de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale. Astfel, Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Ambasada României la Viena şi Asociaţia 'Mihai Eminescu' din Viena, organizează un eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de la naşterea căruia se împlinesc, pe 15 ianuarie, 168 de ani. Luni, la sala Eroica a Theatermuseum din Viena va avea loc un recital de poezie eminesciană susţinut de actorii Mercedes Echerer (în limba germană) şi Gerhard Brössner (în limba română). Anterior, în cursul aceleiaşi zile, va avea loc o depunere de coroane la monumentul poetului Mihai Eminescu din Viena. Slujba de omagiere a poetului va fi oficiată de Pr. Nicolae Dura şi Pr. Emanuel Nuţu.

 

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată şi în Polonia, de Institutul Cultural Român de la Varşovia, prin două evenimente adresate publicului polonez: prezentarea filmului ‘Muzeul de la Şosea’, pe 17 ianuarie, şi o expoziţie de fotografie în aer liber, dedicată compozitorului George Enescu. Documentarul ‘Muzeul de la Şosea’, în regia Ancăi Damian, este dedicat istoriei şi recreării, după 1989, a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. Filmul, având ca protagonişti personalităţi marcante ale culturii române, spune povestea acestui muzeu, a istoriei sale şi a frumoasei clădiri care îl găzduieşte, dar şi a oamenilor cărora li se datorează existenţa sa. Filmul este emblematic pentru cultura tradiţională din România, cu un bogat conţinut imagistic şi o coloană sonoră deosebită, oferind spectatorilor o vizionare deopotrivă plăcută şi interesantă. Pe de altă parte, expoziţia de fotografie, realizată cu sprijinul Muzeului Naţional 'George Enescu' din Bucureşti, ARTEXIM şi al Arhivelor Naţionale, îşi propune să contureze personalitatea artistului polivalent George Enescu, mentor şi inspirator al carierei multor muzicieni de talie internaţională. Expoziţia, care va fi prezentată publicului din Varşovia, timp de trei luni, în spaţiul exterior al clădirii Institutului şi Ambasadei României, contribuie, totodată, la promovarea Concursului şi Festivalului Internaţional 'George Enescu', conţinând şi imagini de la concertele susţinute la Bucureşti de mari orchestre şi solişti de renume.

 

Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Suediei marchează, la 22 ianuarie, Ziua Internaţională a Holocaustului printr-o discuţie între scriitorii Hedi Fried şi Ola Larsmo pe tema modului de abordare a acestei traume istorice în contextul social şi politic actual. Potrivit unui comunicat al ICR Stockholm, discuţia va fi completată de o serie de lecturi din cea mai recentă carte a scriitoarei de origine română Hedi Fried, precum şi din confesiuni şi articole actuale ale acesteia din presa suedeză referitoare la importanţa reamintirii permanente a istoriei ca măsură absolut necesară pentru a evita repetarea trecutului sumbru. Hedi Fried - născută în 1924 la Sighet, actualul Sighetul Marmaţiei - a fost deportată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, împreună cu o mare parte din populaţia de origine evreiască din zonă. A supravieţuit lagărelor de la Auschwitz şi Bergen-Belsen, iar după război şi-a găsit adăpost în Suedia, la invitaţia Crucii Roşii. Este autoarea a cinci cărţi cu conţinut autobiografic, trei dintre acestea fiind traduse şi în română. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-12 12:12:00
Vizualizari: 472
TiparesteTipareste