România pregăteşte primul Summit European de după Brexit

românia pregăteşte primul summit european de după brexit România va deţine anul viitor preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi va organiza la Sibiu primul Consiliu European de după Brexit.

România va deţine anul viitor preşedinţia Consiliului şi va organiza la Sibiu primul summit european de după Brexit. Prezent la Sibiu pentru a discuta detalii legate de organizarea summit-ului, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a spus că Sibiul are capacitatea de a susţine un eveniment de o asemenea amploare, iar guvernul va sprijini autorităţile locale şi judeţene în problemele de infrastructură. 


Pe durata celor şase luni când România se va afla la conducerea Consiliului Uniunii Europene, agenda Uniunii Europene va fi axată pe cetăţeni şi aşteptările lor, iar în ţara noastră se vor organiza aproximativ 250 de evenimente, a declarat Victor Negrescu: "Sibiul nu va fi doar gazda summit-ului, o să avem şi alte reuniuni. Pe perioada celor şase luni, în România vor avea loc aproximativ 250 de evenimente care fac parte din formatele de lucru ale Consiliului, iar în marginea acestor evenimente vor fi şi alte reuniuni organizate sub patronajul preşedinţiei. Acestea vor fi menite să crească informaţia despre ceea ce înseamnă afaceri europene şi Uniunea Europeană. În fiecare judeţ din ţară vom avea cel puţin o reuniune. Mesajul pe care dorim să îl transmitem este că toată lumea poate participa la construcţia viitorului Europei. Ne dorim o preşedinţie centrată pe cetăţean şi nevoile sale. Acest lucru este important pentru că preşedinţia noastră este organizată într-un moment cheie pentru viitorul Europei. Menirea este de a construi unitatea blocului european. În ultimul timp, prin prisma mai multor evenimente, precum Brexit sau crizele financiare, am văzut că subiectul unităţii, al coeziunii, este tot mai controversat şi pus sub semnul întrebării. În prezent, trebuie reclădită această încredere reciprocă în plan european şi statele trebuie să lucreze mai mult împreună. România nu crede în diviziuni între nord şi sud, între est şi vest, ci în posibilitatea să discutăm cu toţii şi să găsim cele mai bune formule pentru viitorul Europei. Noi credem în conceptul de refondare a UE, care a fost deseori menţionat, inclusiv la Bucureşti, de către preşedintele Juncker. Credem că putem fi un stat activ şi putem juca un rol important în acest proces de refondare."  


România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. Summitul Consiliului European se va organiza la Sibiu, în 9 mai 2019, ca  urmare a propunerii lansată de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.www.rri.ro
Publicat: 2018-01-17 11:21:00
Vizualizari: 91
TiparesteTipareste