Ciorbă de burtă

ciorbă de burtă Dacă vă deplasaţi pe şoselele din România, puteţi mânca mititei şi ciorba de burtă în aproape toate popasurile de la marginea drumului.

Una dintre cele mai populare ciorbe, întâlnită în oferta marii majorităţi a pensiunilor şi restaurantelor din România, este cea de burtă. Dacă vă deplasaţi pe şoselele din România, puteţi mânca mititei şi ciorba de burtă în aproape toate popasurile de la marginea drumului. Ciorba din burtă de vită provine din bucătăria turcească, însă s-a răspândit în Balcani. În Bulgaria se numeşte “şkembe ciorba”, dar conţine şi carne de porc sau de miel, în Serbia poartă numele de “skembici” şi este pregătită cu multă boia de ardei, dulce şi iute, la fel ca şi în Cehia sau Ungaria.

 

Legat de asimilarea ciorbei de burtă de către gastronomia românească, jurnalistul, scriitorul şi realizatorul de emisiuni TV pe teme culinare, Radu Anton Roman nota (cităm): “E ceva ciudat cu ciorba asta subtilă, care vorbeşte cam mult despre noi. Pute, dar e gustoasă, dacă ajungi să te obişnuieşti cu ea. Face rău, e grea, îngraşă, dar e prea bună şi nu ne-o putem refuza. Vine de la turci, dar se preface că e a noastră... E deopotrivă acră şi dulce, picantă şi catifelată, grasă şi totuşi delicată.” (am încheiat citatul).

 

Pentru a prepara ciorba de burtă avem nevoie de circa 2 kg de burtă de vită, zarzavat de supă, adică un morcov, o rădăcină de pătrunjel, una de ţelină şi una sau două cepe, un ardei gras sau capia, de culoare roşie, smântână, 2 ouă, usturoi, oţet, foi de dafin, piper boabe, sare. În primul rând, burta de vită trebuie curăţată foarte bine, după care se pune la fiert într-o oală cu o capacitate de 4-5 litri şi se adaugă legumele, de asemenea, curăţate. Puţin mai târziu se adaugă ceapa sau cepele. Se lasă la fiert, la foc potrivit, iar spre final se adaugă vreo 10 boabe de piper şi 2-3 foi de dafin.

 

După ce a fiert, burta de vită trebuie scoasă din zeamă, lăsată să se răcorească şi apoi tăiată în şuviţe precum tăiţeii. Zeama în care a fiert burta de vită trebuie strecurată şi turnată în oală. Tot aici sunt adăugate şi legumele fierte, dar care, în prealabil, au fost pasate. Introducem în oală şi şuviţele de burtă de vită, precum şi ardeiul, tăiat, de asemenea, în bucăţi mici. Ardeiul poate fi înlocuit cu un gogoşar în oţet, tăiat în bucăţi mici. Compoziţia este lăsată să fiarbă până se înmoaie ardeiul capia.

 

Separat, se amestecă gălbenuşul cu smântâna şi cu vreo două linguri de oţet din vin, iar acest amestec este turnat în oală, după ce oprim focul. Se adaugă sare după gust. După ce este pusă în farfurii, ciorba de burtă poate fi dreasă cu smântână, mujdei de usturoi şi oţet. Ciorba de burtă poate fi consumată alături de un ardei iute. Uneori, ardeiul iute, tăiat în bucăţi foarte mici, este pus direct în ciorbă.


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-20 12:46:00
Vizualizari: 1647
TiparesteTipareste